SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Oprez na azijskim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.02.2017. - 09:47:51
TOKIO - Na azijskim burzama u utorak se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči izvješća predsjednice Feda Janet Yellen o monetarnoj politici koje bi moglo pojasniti hoće li središnja banka ubrzati tempo povećanja kamata.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks dosegnuo najvišu razinu u 19 mjeseci, zahvaljujući jučerašnjim novim rekordnim razinama indeksa na Wall Streetu.

No, kasnije su ti dobici na azijskim burzama splasnuli jer su ulagači oprezni dok čekaju izvješće Janet Yellen o monetarnoj politici i gospodarskoj situaciji.

Ulagači se nadaju da će u dvodnevnom svjedočenju u Kongresu predsjednica Feda jasnije naznačiti hoće li središnja banka u ovoj godini ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Tom Porcelli, ekonomist u tvrtki RBC Capital Markets, vjeruje da će Yellen nagovijestiti povećanje kamata u ovoj godini u tri, a ne dva navrata koliko se trenutačno očekuje na tržištima.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje, što bi trebalo ubrzati rast američkog gospodarstva, ali i inflacije. Stoga se očekuje da će Fed odgovoriti ubrzanjem tempa povećanja kamata.

Ulagače trenutačno najviše zanima hoće li čelnici Feda povećati kamate već na sjednici u ožujku, što bi moglo izazvati oprez na svjetskim burzama.

"S obzirom na nesigurnost po pitanju vremenskog okvira fiskalnih poticaja i relativno skromnog rasta inflacije, vjerujemo da Fed neće povećati kamate već u ožujku. No, izvješće Janet Yellen moglo bi promijeniti percepciju o tome na tržištima", kaže Porcelli.

Azijski su ulagači oprezni i zbog znatnih oscilacija cijena nafte. Jutros je, doduše, cijena barela na američkom tržištu porasla za 12 centa, na 53,05 dolara, a na londonskom za 15 centi, na 55,75 dolara, no jučer je pala za 1,7 posto.

Vijesti govore o tome da se članice OPEC-a pridržavaju dogovorenog smanjenja proizvodnje, no u drugim zemljama, ponajviše u SAD-u, proizvodnja ′crnog zlata′ raste, stoga i dalje postoji neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje.

I na valutnim tržištima vlada oprez dok se čeka izvješće Janet Yellen.

Dolar je jutros blago ojačao prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula na 1,0610 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0625 dolara.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na japansku, pa je tečaj dolara skliznuo na 113,35 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 114,20 jena.