SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Oporavak tržišta dionica podigao cijene nafte prema 81 dolar
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.10.2018. - 15:02:27
LONDON - Cijene nafte ponovo su petak blago porasle na međunarodnim tržištima, približivši se razini od 81 dolara, poduprte oporavkom tržišta dionica koji je nadjačao zabrinutost zbog prognoza slabije potražnje u idućoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila u plusu 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 80,60 dolara. Jučer je zaključila zatvaranje u minusu 2,82 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 45 centi višoj cijeni, od 71,42 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja bio u minusu 2,2 dolara.

Naftna tržišta slijedila su jučer pad globalnih tržišta dionica koja je poljuljao strah od opetovanog podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u i zabrinutost zbog sniženih procjena rasta svjetskog gospodarstva, prigušivši sklonost ulagača rizičnijoj imovini.

Dodatni je uteg cijenama nafte bio i skok naftnih zaliha u SAD-u prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). Podaci američke vlade također su pokazali snažan rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, iako za nešto skromnijih šest milijuna barela, u usporedbi s API-jevih 9,7 milijuna barela.

Danas su se globalna tržišta dionica stabilizirala, što je utjecalo i raspoloženje na tržištu nafte.

"Oporavak tržišta dionica pomoći će cijenama nafte na londonskom tržištu da se odmaknu od 80 dolara", tumači Olivier Jakob iz savjetodavne tvrtke Petromatrix, dodajući da jučerašnje kratkotrajno klizanje cijena ispod te razine nije preraslo u tehničku podršku nižim cijenama.

Značajniji rast cijena nafte zakočila je danas ocjena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da je tržište po svemu sudeći trenutno "primjereno opskrbljeno". Agencija je ujedno snizila procjene rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini.

"Procjena je snižena zbog slabijih izgleda za gospodarstvo, zabrinutosti za trgovinu, viših cijena nafte i izmjene kineskih podataka", navode u IEA-i, savjetodavnoj agenciji Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

IEA-ina procjena najnovija je u nizu predviđanja institucionalnih tijela o slabijoj potražnji u predstojećem razdoblju i ocjena o adekvatnoj opskrbi tržišta.

"Pojavile su se naznake o odnosu ponude i potražnje u idućoj godini koje signaliziraju mogući pad cijena budući da se tržišni akteri pripremaju za opetovani višak u opskrbi", napominje Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

OPEC je u odvojenom izvješću jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 80,14 dolara, što znači da je bila niža za 2,46 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.