SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Oporavak narudžbi u njemačkoj industriji u rujnu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.11.2019. - 17:36:50
BERLIN - Njemačka industrija u rujnu je zaprimila više narudžbi nego u prethodnom mjesecu, poduprta oporavkom domaće potražnje, priopćio je u srijedu njemački statistički ured.

Narudžbe su u rujnu porasle 1,3 posto u odnosu na kolovoz kada su pale 0,4 posto, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva i energetike.

Domaća potražnja porasla je u rujnu 1,6 posto, nagovješćujući oporavak nakon 2,1-postotnog pada u kolovozu. Inozemna je pak bilježila gotovo dvostruko snažniji rast nego u prethodnom mjesecu, za 1,1 posto, potaknuta 3,0-postotnim skokom globalnih narudžbi. Narudžbe iz eurozone pale su 1,8 posto.

Na godišnjoj su razini ukupne narudžbe u njemačkoj industriji u rujnu pale 5,4 posto, zaključujući treće tromjesečje padom potražnje za jedan posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U ministarstvu pritom predviđaju dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, ukazujući na znakove oporavka pred kraj trećeg tromjesečja.

"Iz kretanja narudžbi u industriji može se iščitati u osnovi povoljna polazišna točka za zaključno ovogodišnje tromjesečje. U posljednje vrijeme poboljšana su i do sada suzdržana poslovna očekivanja za predstojeće razdoblje, što možda signalizira da je silazni trend narudžbi dotaknuo dno", ocjenjuju u ministarstvu.

Njemačku industriju već dugo pritišće slabljenje globalnog gospodarstva i učestali politički rizici u inozemstvu.

„Danas objavljeni rezultati predstavljaju slabašan tračak nade da će se situacija poboljšati u nadolazećim mjesecima", drži ekonomist lihtenštajnske VP Bank Thomas Gitzel.

Odvojeno je udruga njemačke industrije strojeva VDMA izvijestila o padu narudžbi u rujnu za četiri posto u realnom izrazu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Sumorni ton izvješća ublažava podatak o 11-postotnom skoku narudžbi iz ostalih zemalja eurozone.