SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BOLJE PROGNOZE
 
OECD povećao procjenu rasta slovenskog BDP-a u ovoj i sljedećoj godini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.11.2016. - 13:11:21
LJUBLJANA - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čija je Slovenija članica od 2010. godine, povećala je svoju prognozu rasta njenog BDP-a u ovoj godini s prijašnjih 1,5 na dva posto, dok bi gospodarski rast u idućoj godini trebao biti 2,4 posto, što je također bolje od ranije najave o 2,3 postotnom rastu BDP-a.
Procjena OECD-a nešto je slabija od prognoze Europske komisije s početka ovog mjeseca, prema kojoj će rast slovenskog BDP-a u ovoj godini iznositi 2,2 posto, a sljedeće godine 2,6 posto.

OECD najavljuje da će se rast gospodarske aktivnosti u zemlji nastaviti sljedeće dvije godine, uz ubrzavanje domaće potrošnje, zahvaljujući smanjenju nezaposlenosti i rastu plaća, ali da treba nastaviti sa strukturnim reformama i deregulacijom radnog zakonodavstva, zdravstva i mirovinskog sustava, uz smanjenje javnog duga i proračunskog deficita, te jačati sektor malog i srednjeg poduzetništva.

Stopa nezaposlenosti iduće bi godine, prema procjenama, trebala biti smanjena na 8,2 posto.

Prostor za fiskalnu potrošnju u Sloveniji, prema ocjeni OECD-a, smanjuje se zbog porasta javnog duga na 85 posto BDP-a i potrebe izdvajanja 3 posto BDP-a za otplatu kamata na kredite.

Zato se slovenskoj vladi preporučuje da, uz napore za povećanje proračunskih prihoda, smanji porezna opterećenja poslodavcima na zaposlene i uvede porez na nekretnine te politikom doprinosa i poreza na zaposlene poveća stimulaciju dodatnog osposobljavanja zaposlenih za dodatna znanja i vještine.