SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NADOKNADA
 
Odšteta kompanijama oštećenim 11. septembra
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 06.09.2012. - 09:16:58
NEW YORK - Sud u Njujorku prihvatio zahtev vlasnika poslovnog prostora u Svetskom trgovinskom centru da im bude omogućeno da traže nadoknadu od aviokompanija zbog neodgovornosti.

Odlukom sudije Alvin Hellersteina, američke vazduhoplovne kompanije American Airlines i United Airlines moraće da učestvuju u procesu koji bi mogao da ih košta 2,8 milijardi dolara.

Predstavnici vlasnika poslovnog prostora u razrušenom Svetskom trgovinskom centru (WTC) u Njujorku tvrde da ove dve "aviokompanije nisu bile neodgovorne, teroristi ne bi uspeli da se ukrcaju i otmu avione, a potom njima udare u kule bliznakinje". 

Vlasnici poslovnog prostora u WTC zatražili su 2008. podizanje procesa protiv ove dve aviokompanije, zahtevajući odštetu od 8,4 milijardi dolara, ali je sudija Helerštajn procenio da imaju prava na nadoknadu ne veću od 2,8 milijardi dolara, što je cena zakupa na 99 godina za četiri kule kompleksa, koju su platili u julu 2001, dva mesece pre napada. 

Aviokompanije su podnele pritužbu sudu odbacujući zahteve vlasnika prostora razrušenog trgovinskog centra, uz obrazloženje da su oštećeni već dobili 4,09 milijardi dolara nadoknade od osiguravajućih društava. 

Sudija je, međutim, odbacio taj argument tvrdeći da su odgovornosti aviokomanija i odšteta osiguravajućih društava dva odvojena pitanja koja se razmatraju tokom procesa, preneo je francuski list Le Figaro.