SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZELENO SVJETLO
 
Odobreno spajanje triju domaćih šećerana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.03.2019. - 19:47:32
ZAGREB - Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i županjska Sladorana u ponedjeljak su primile obavijest Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kojom je utvrđeno da se njihova predložena koncentracija, temeljena na ugovoru potpisanom krajem prošle godine, smatra dopuštenom, objavljeno je u zajedničkom priopćenju te tri šećerane.

Tri domaće šećerane potpisale su 28. prosinca 2018. ugovor koji predviđa objedinjavanje hrvatske industrije šećera kroz udruživanje proizvodnih kapaciteta, znanja i poslovnog iskustva, prijenosom poslovanja na novo trgovačko društvo koje će obavljati djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera.

U novom trgovačkom društvu Tvornica šećera Osijek držati će 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

Navedeno udruživanje i prijenosi proizvodne imovine osnivača na novo društvo podložno je još i odobrenju skupština osnivača koje su sazvane za 2. svibnja ove godine, navodi se u priopćenju.

Osnovni cilj objedinjavanja hrvatske industrije šećera, kako je ranije istaknuto, je stvaranje većeg i efikasnijeg poslovnog sustava koji u uvjetima rastuće liberalizacije i pojačane konkurencije na europskom tržištu nakon ukidanja sustava proizvodnih ograničenja, može na ekonomski održiv način konkurirati regionalnim i drugim europskim i globalnim sudionicima na tržištu šećera na kojem djeluje i hrvatska industrija šećera.