SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SJAJNE BROJKE
 
Odlična 2018. godina za Volvo
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 09.02.2019. - 19:17:10
STOCKHOLM - Rast prodaje od 17 posto, povećanje prihoda od 29,3 posto te povećanje prosječne cijene prodanog automobila za dvadesetak posto, najvažniji su poslovni pokazatelja Volva za prošlu godinu.

Prema priopćenju kompanije, Volvo je lani uprihodio 24 milijarde i 300 milijuna eura, prodali su 642 tisuće i 253 automobila te ostvarili operativnu dobit od milijardu i 370 milijuna eura. Svojim će dioničarima isplatiti dividendu u iznosu od 0.50 eura po dionici.

- Prošla godina bila je rekordna za Volvo grupu po prodaji, prihodima i ostvarenim maržama - pohvalio se predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Volva Martin Lundstedt.

Pritom je naznačio kako prodaja Volvovih glavnih modela raste na trima glavnim tržištima, europskom, kineskom i američkom.

- U Europi je prometna aktivnost i dalje visoka a profitabilnost kupaca je također dobra, što zajedno s širenjem uvedenog voznog parka u posljednjih nekoliko godina, daje pozitivan doprinos poslovanju. Očekujemo da će potražnja za kamionima biti na povijesno dobrim razinama i u 2019. godini - osvrnuo se Lundstedt na kretanja na europskom tržištu koje Volvu donosi oko polovicu prihoda.

Gledano prema modelima, vrstama vozila i opreme za promet u prodajnoj gami Volva, raste im prodaja oba modela SUV-a, kamiona i Volvopente, dok im je prodaja autobusa u padu. Kompanija, upozorio je Lundstetd, nastavlja s razvojem vozila na električni pogon.

- Volvo kamioni i Renault kamioni će ove godine započeti s prodajom vozila na električni pogon, a u suradnji s Mack kamionima u SAD-u počet će proizvodnja električnih kamiona za odvoz smeća za američko tržište - najavio je predsjednik Uprave i izvršni direktor Volva.

Renaut kamioni i Mack kamioni, podsjetimo, također su dio Volvo grupe.

Kao moguće rastuće tržišta za švedskog automobilskog giganta u 2019. Lundstedt je naznačio Brazil, ako, upozorava, dođe do očekivanog oporavka brazilske ekonomije. Najmanje optimističan prvi čovjek Volva je oko rasta prodaje u Japanu gdje očekuje nešto manji pad potražnje u odnosu na prethodne godine.