SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIVATIZACIJA
 
Odbijeni prigovori OT Logisticsa oko privatizacije Luke Bar i Montecarga
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.05.2017. - 22:48:34
PODGORICA - Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte odbio je kao neosnovane prigovore poljske kompanije OT Logistics S.A. na odluke Tenderske komisije za privatizaciju Luke Bar i Montekarga.

„Odlučujući po prigovorima kompanije OT Logistics S.A, Poljska, Savjet je donio rješenja kojima se odbijaju kao neosnovani prigovori te kompanije podnijeti protiv odluka Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima javnog tendera za privatizaciju društava „Luka Bar" AD – Bar, br. 02-134/2 i „Montecargo" AD – Podgorica, br. 02-135/2 od 27. aprila 2017. godine", saopšteno je nakon sjednice Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Savjet je, dodaje se, informisan o novoj, daleko povoljnijoj ponudi ove kompanije.

Savjet je usvojio i Izvještaj Nazorne komisije o stepenu realizacije Ugovora o dokapitalizacij i privrednog društva „Novi duvanski kombinat".

U njemu je navedeno, između ostalog, da je investitor izmirio sve zaostale obaveze prema radnicima, uzgajivačima duvana, izvođačima radova kao i ostale dospjele obaveze, da će građevinski radovi na fabrici i montaža nove opreme biti završeni tokom juna i da investitor planira da proširi prvobitno planirane kapacitete u dijelu obrade duvana i da poveća broj zaposlenih.

Usvojeni su Informacija društva „Port of Adria" AD – Bar o realizaciji obaveza iz Kupoprodajnog ugovora za „Kontejnerski terminal i generalni tereti" A.D. Bar i Izvještaj o činjeničnim nalazima u vezi Ugovora o kupoprodaji akcija privrednog društva „Kontejnerski terminali i generalni tereti" AD Bar, zaključno sa 31. martom, koji je pripremila revizorska kuća „Ernst & Young" d.o.o. iz Podgorice.

„U Informaciji je navedeno da je investitor ukupno investirao 11.118.379 EUR i to, između ostalog, u kontejnerski kran marke „Liebherr", dvije dizalice za generalne terete marke „Terex", mobilnu lučku dizalicu marke „Gottwald", utovarivač kontejnera marke „Hyster", terminalne traktore, poluprikolice, Frigo stanicu sa novom trafostanicom i dizel agregatom čime je ostvario 81,68 odsto Investicionog programa", saopšteno je nakon sjednice.

Navedeno je da se jedina preostala investiciona obaveza odnosi na sanaciju i ojačanje konstrukcije južne obale Gata 1 i da je do kašnjenja došlo zbog administrativnih barijera sa kojima se investitor suočavao u procesu parcelacije čije je otklanjanje trajalo gotovo dvije godine.

U Informaciji je navedeno da je sproveden postupak po tenderu za izvođenje radova, da će pet od osam prijavljenih kompanija biti pozvano da dostavi konačne ponude kao i da bi radovi trebalo da budu okončani za 16-18 mjeseci.

„U dokumentu stoji da je investitor sproveo socijalni program u ukupnom iznosu od 6.518.076 EUR, što čini 100,28 odsto obaveznog socijalnog programa. Za 230 zaposlenih koji su na dobrovoljnoj osnovi i sporazumno napustili kompaniju, isplaćeno je u prosjeku 28.339 EUR bruto, odnosno 24.048 EUR neto po zaposlenom", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, obračun i isplata otpremnina izvršena je u potpunosti u skladu sa Kolektivnim ugovorom to čl. 135 i čl. 139, kako jezahtijevano odredbama Ugovora o kupoprodaji akcija KTGT AD, na dobrovoljnoj osnovi i uz aktivno učešće sindikata, navedeno je u Informaciji koju je Savjet usvojio.

„U Informaciji je navedeno da je u posmatranom periodu ukupan prihod kompanije Port of Adria AD uvećan za devet odsto, dok su prosjećne zarade uvećane za 35,69 odsto", navedeno je u saopštenju.