SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Očekivanja o smanjenju proizvodnje podigla cijene nafte prema 68 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.11.2018. - 19:36:22
LONDON - Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima prema razini od 68 dolara temeljem očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri idućeg mjeseca postići dogovor o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,15 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,77 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 90 centi višoj cijeni, od 57,36 dolara.

Ministri članica OPEC-a sastat će se 6. prosinca u Beču kako bi definirali proizvodnu politiku za idućih šest mjeseci. U žarištu pozornosti bit će naznake viška u opskrbi svjetskih tržišta, napominje Reuters.

Saudijska Arabija, de facto vodeća članica OPEC-a, želi da grupa smanji proizvodnju za oko 1,4 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 1,5 posto ukupne globalne ponude, objavili su neimenovani izvori za Reuters u ovome tjednu.

Saudijci žele da i Rusija smanji proizvodnju, ali Moskva se tek treba službeno obvezati na sudjelovanje u zajedničkoj akciji.

Većina analitičara očekuje da će OPEC uskoro početi smanjivati proizvodnju jer strahuje od reprize 2014. godine kada su cijene naglo pale pod utjecajem značajnog viška u opskrbi.

Sada se ponovo nazire sličan problem, i to unatoč američkim sankcijama iranskom naftnom sektoru koji je prouzročio oštar pad iranskog izvoza nafte u proteklim mjesecima. Drugi su proizvođači više nego nadoknadili smanjenu opskrbu iz Irana, što je rezultiralo gomilanjem zaliha.

Naznake smanjenja proizvodnje mogle bi pak potaknuti skok cijena, smatraju neki analitičari, posebice u slučaju još dubljeg pada u Venezueli i Libiji.

Dok OPEC razmatra smanjenje ponude, američka je proizvodnja u prošlom tjednu dosegnula novu rekordnu razinu od 11,7 milijuna barela dnevno, pokazali su američki podaci.

Zahvaljujući rekordnoj proizvodnji američke zalihe sirove nafte dosegnule su najvišu razinu u skoro dvije godine, navodi Reuters.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 65,28 dolara, što znači da je porasla 67 centi u odnosu na dan ranije.