SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Očekivane američke sankcije Iranu zadržale cijene nafte iznad 82 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.09.2018. - 16:32:44
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 82 dolara, poduprte očekivanjima da će američke sankcije Teheranu srezati iranski izvoz nafte i dodatno zategnuti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,02 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po nepromjenjivoj cijeni od 72,07 dolara.

Novi krug američkih sankcija Iranu, trećem proizvođaču Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), stupa na snagu 4. studenog. Washington traži da kupci iranske nafte svedu na nulu uvoz iz te zemlje kako bi se Teheran prisililo na pregovore o novom nuklearnom sporazumu i smanjilo njegov utjecaj na Bliskom istoku.

Na najvišoj razini u 2018. godini, dosegnutoj u svibnju, Iran je izvozio 2,71 milijun barela dnevno, što je gotovo tri posto ukupne dnevne svjetske potrošnje sirove nafte.

"Pad iranske proizvodnje trebao bi se intenzivirati nakon što u studenom na snagu stupi drugi krug američkih sankcija", podsjeća Abhishek Kumar iz Interfax Europe Ltd-a.

Ostale zemlje OPEC-a povećale su proizvodnju u proteklim mjesecima ali globalne zalihe se istodobno smanjuju zbog tješnje opskrbe, ističu analitičari.

Očekuje se da će Saudijska Arabija sljedećih mjeseci povećati opskrbu tržišta kako bi se nadoknadio pad iranske proizvodnje.

Analitičari banke ANZ upozoravaju pritom da glavni izvoznici vjerojatno neće potpuno nadoknaditi smanjenu opskrbu zbog sankcija, koja se procjenjuje na 1,5 milijuna barela dnevno.

Upućeni izvori navode da su OPEC i drugi veliki proizvođači razmatrali mogućnost povećanja proizvodnje za oko 500 tisuća barela dnevno.

U Saudijskoj Arabiji pak strahuju da bi iduće godine veća američka proizvodnja nafte iz škriljaca ponovo mogla proizvesti višak u opskrbi, posebno ako dolar ojača a gospodarstva u razvoju oslabe, što bi podrazumijevalo smanjenu potražnju za naftom u svijetu, izjavili su izvori upoznati s politikom OPEC-a.

U OPEC-u procjenjuju da će njegovi konkurenti među neovisnim proizvođačima, na čelu sa Sjedinjenim Državama, iduće godine povećati proizvodnju za 2,4 milijuna barela dnevno, dok bi globalna potražnja za naftom trebala porasti za samo 1,5 milijuna barela dnevno.

Američka proizvodnja sirove nafte u prošlom je tjednu dosegnula rekordnih 11,1 milijun barela dnevno, objavila je američka vlada.

Analitičari pak upozoravaju da bi se međunarodna tržišta unatoč tome mogla suočiti s manjkom nafte.

"Iako američka proizvodnja nafte raste, pojavile su se prve naznake tijesnih grla u naftovodima i prijevozu, koja će ograničiti obujam svjetske trgovine", tumači Kumar.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 80,88 dolara, što znači da je pala 1,50 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina