SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FASADE
 
Obnova gradskih fasada na pomolu: Zaključene prijave, slijedi bodovanje
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.05.2017. - 12:59:07
ZAGREB - Tijekom lipnja obavit će se bodovanje prijava za projekt obnove pročelja Grada Zagreba i nakon toga suvlasnici mogu očekivati pozive iz poglavarstva, doznali smo od gradskih dužnosnika. 

Na stolove gradskih službenika stiglo je oko 3800 prijava, izrazito visoka brojka obzirom na činjenicu da je Grad uspio identificirati tek 13700 zgrada s upraviteljem na svom području. Prijave se sada obrađuju, a u slučaju necjelovitih podnesaka se poziva prijavitelje da ih dopune.

Postoji već i okvirni prijedlog bodovanja, a prikupljeno je i više od 10 tisuća fotografija pročelja. Navodno postoji i neslužbena lista s bodovima.Kad bodovanje bude dovršeno, procijenit će se koliko zgrada ulazi u ovogodišnji budžet za projekt obnove pročelja, koji iznosi 30 milijuna kuna. Procjenjuje se da će to biti prvih stotinjak zgrada. Na njihove će adrese stići zahtjevi za dostavom dokumentacije, suglasnosti suglasnika i troškovnika. Dokumenti se moraju dostaviti u roku 9 mjeseci.Mnoge zgrade, pogotovo one u zaštićenoj zoni, već su dostavile troškovnike tako da će se kod njih samo izvršiti provjera jesu li isti u skladu s propisima o javnoj nabavi.Zgrade koje idu na ugradnju toplinske izolacije i druge kompleksnije zahvate morat će izvršiti i energetski pregled, ali neće morati dokazivati uštedu u odnosu na postojeće stanje. Bit će bitno samo da obnovom zadovolje energetske propise koji vrijede za nove zgrade koje se grade.

Nakon toga možemo očekivati i prve skele na fasadama. Grad sufinancira obnovu uličnog pročelja s 80 posto iznosa, a ostalih fasada sa 60 posto od ukupnog iznosa, a ostatak plaćaju suvlasnici zgrada, kojih mora pristati najmanje 51 posto. Također, bitno je i naglasiti kako se kod zgrada s više ulaza prijave u koje nisu podnijeli svi ulazi smatraju necjelovitima i neće se moći prihvatiti.