SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPOREDBE
 
Nutella u Austriji kvalitetnija nego u Mađarskoj i Slovačkoj
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 17.02.2017. - 16:52:15
BUDIMPEŠTA - Velike kompanije prodaju kvalitetnije prehrambene proizvode u Austriji nego u Mađarskoj, iako bi trebalo da su isti, pošto je riječ o istim markama proizvoda, upozorila je mađarska vlada. 

Do istog zaključka došla je i Slovačka, čija je nadležna agencija ukazala da se proizvodi pod istom markom u toj zemlji razlikuju od onih u Njemačkoj i Austriji. 

Mađarska agencija za sigurnost hrane NEBIH ispitala je 24 proizvoda koje međunarodni lanci, kao što su Lidl i Aldi, prodaju i u Mađarskoj i u Austriji.

Rezultati su pokazali, pored ostalog, da je mađarska verzija napolitanki Manner manje hrskava i da se Nutella iz mađarskih prodavaonica teže maže od one iz austrijskih.
Janoš Lazar, ministar koji vodi kancelariju premijera Viktora Orbana, najavio je da će vlada početi testiranje "velikog obima" još većeg broja proizvoda.

Istovremeno je slovačka agencija za kvalitetu hrane upozorila da je utvrdila razlike u ukusu, izgledu i sastavu kod desetak proizvoda koji se pod istom markom prodaju u Slovačkoj, Njemačkoj i Austriji.

Nove analize nadležne državne službe slovačkog ministarstva poljoprivrede otkrile su da kod polovine testiranih prehrambenih proizvoda postoje značajne razlike u sastavu, piše Slovac spektator.

Ministrica poljoprivrede rekla je da će to pitanje postaviti na nivou EU.

"Potrošači očekuju isti kvalitet proizvoda iste marke bez obzira u kojoj se zemlji proizvode ili kupuju", istakla je slovačka ministrica Gabrijela Matečna na konferenciji za novinare početkom nedelje. 

Međutim, promatrači upozoravaju da bi Matečna mogla da se suoči sa problemom pošto vlasti EU ne brinu toliko o kvalitetu, koliko o sigurnosti hrane koja se proizvodi i prodaje u članicama.

Slovački inspektori testirali su u novembru i decembru 22 proizvoda koji se prodaju u malopordaji u Slovačkoj, posebno u Bratislavi, i Austriji, u gradovima uz granicu.

Testirani su različiti proizvodi, uključujući mliječne, mesne i proizvode od ribe, čokolade, pecivo, sir i pića. Uz provjeru amabalaže, uključujući informacije o sastavu i težini, analizirani su i boja, aroma i miris proizvoda.