SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OSUDA
 
NUNS osudio pritisak predsednika Programskog saveta RTS na Oliveru Kovačević
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 04.12.2017. - 12:55:38
BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas pritisak predsednika Programskog saveta Rado-televizije Srbije (RTS) Milivoja Pavlovića na novinarku javnog servisa Oliveru Kovačević koja se u emisiji "Da, možda, ne" bavila presudama Haškog tribunala.

U saopštenju NUNS je naveo da oštro osuđuje neskriveni pritisak na slobodu govora i grubi pokušaj Pavlovića da uređuje emisije javnog servisa.

Pavlović je ranije zatražio od glavnog i odgovornog urednika javnog servisa Nenada Lj. Stefanovića analizu emisije "Da, možda, ne", emitovane 30. novembra, u kojoj je Olivera Kovačević o presudama Haškog tribunala razgovarala sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem, advokatom Tomom Filom i vojnopolitičkim komentatorom Miroslavom Lazanskim.

Po oceni Pavlovića, emisija je "uznemirila javnost" iznošenjem, kako je rekao, neistina o raspadu SFRJ i ponavljanjem fraza o agresiji Srbije na bivše jugoslovenske republike. On je o svemu zatražio hitan izveštaj od glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Stefanovića.

NUNS je naveo da ne spori ulogu Programskog saveta RTS-a, koji je zadužen da se stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja i da razmatra ostvarivanje programske koncepcije i kvalitet programskog sadržaja RTS-a.

Udruženje je dodalo da smatra nedopustivim da ingerencije Programskog saveta RTS-a preuzima Pavlović, "koji bez obzira na iskustvo stečeno tokom devedesetih na funkciji ministra za informisanje, nema dovoljno znanja da javno procenjuje 'pripremljenost novinarke' i 'način vodjenja' emisije.

"Sve i da je kompetentnost predsednika Programskog saveta RTS-a, autora slogana 'Dogodio se narod' neupitna, objavljivanje njegove ocene u 'Večernjim novostima', koje su bile barjaktar huškačkog novinarstva u vreme kad je dr Pavlović bio ministar za informisanje a koje danas uredjuje Milorad Vučelić, urednik RTS-a u iz doba kad je ova kuća širila mržnju, u najmanju ruku je – provokativno", naveo je NUNS.

NUNS je pozvao Pavlovića i ostale članove Programskog saveta da prestanu sa pritiskom na slobodu govora i novinarstvo i da više energije usmere ka davanju preporuka i predloga generalnom direktoru i Upravnom odboru RTS-a kako bi sadržaj javnog servisa odgovorio potrebama gradjana.

Fotografija: Svet