SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Novi rekordi na Wall Streetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.01.2018. - 08:06:15
NEW YORK – Na Wall Streetu su i u srijedu svi najvažniji burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer američko gospodarstvo stabilno raste, a Fed poručuje da će kamate povećavati postupno.

Dow Jones ojačao je 0,40 posto, na 24.922 boda, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 2.713 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 7.065 bodova.

Novi rekordni dosezi svih tih indeksa, drugi dan zaredom, ponajviše se zahvaljuju podatku o jačanju tvorničke aktivnosti u SAD-u u prosincu više nego što se očekivalo, što ukazuje na ubrzanje već ionako solidnog rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Ulagače je ohrabrio i zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke koji je pokazao da će Fed najvjerojatnije ostati predan postupnom povećanju kamata u ovoj godini, ovisno o makroekonomskim pokazateljima.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova, no to nije loše utjecalo na tržište kapitala jer je rast gospodarstva dovoljno snažan da bi izdržao povećanje cijene novca.

U zapisniku se vidi da čelnici Feda očekuju da će nedavno prihvaćena porezna reforma potaknuti rast potrošnje, no upitno je koliko će ti fiskalni poticaji utjecati na rast inflacije.

Čelnici Feda "ponovili su svoj stav o postupnom povećanju kamata, što čini se tržištu odgovara", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica gotovo u svim najvažnijim sektorima, a predvodio je energetski, s rastom od 1,5 posto.

Slijedio je tehnološki sektor, koji je ojačao 1,1 posto, dok je zdravstveni zabilježio rast od 1 posto.

Analitičari kažu da na tržištu vlada optimizam nakon što je lani S&P 500 indeks porastao oko 20 posto, što je njegov najveći dobitak od 2013. godine.

To se zahvaljuje ubrzanju rasta američkog gospodarstva i rastu zarada kompanija, a ulagači se nadaju da će porezna reforma podržati daljnji rast cijena dionica jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima kompanije kupuju vlastite dionice na tržištu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 7.671 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,83 posto, na 12.978 bodova, a pariški CAC 0,81 posto, na 5.331 bod.