SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Novartis: Neto dobit u 2017. porasla 15%
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.01.2018. - 12:01:46
ŽENEVA - Švicarski farmaceutski gigant Novartis objavio je u srijedu da je u 2017. godini ostvario dobre poslovne rezultate zahvaljujući snažnoj prodaji dva lijeka koji su i dosada bili glavni motor njihovih prihoda.

Novartisova neto dobit porasla je u prošloj godini za 15 posto na 7,7 milijardi dolara. Prihodi su mu porasli jedan posto, na 49,1 milijardu dolara.

"Novartisu je 2017. bila dobra godina", konstatirao je izvršni direktor Joe Jimenez.

Lijek za psorijazu Cosentyx "dosegnuo je status multi-blockbustera", prihodi od prodaje lijeka za srce Entresto premašili su 500 milijuna dolara a rast je ponovo zabilježilo i poslovanje za njegu očiju Alcon, navodi se u priopćenju.

Operativna dobit od 12,9 milijardi dolara bila je "okvirno na razini prethodne godine, budući da su rast prodaje i produktivnost u cijelosti amortizirali eroziju rezultata povezanu s generičkim lijekovina i ulaganja u rast", naveli su u švicarskoj kompaniji.

U prognozama za ovu godinu u Novartisu očekuju - pod uvjetom da ne bude nepredviđenih događaja - da će im neto prihodi porasti jedan do pet posto a operativna dobit pet do devet posto.

„Zahvaljujući nekoliko ključnih promocija lijekova u bliskoj budućnosti i našem novom operativnom modelu Novartis je spreman za održivi rast", zaključio je izvršni direktor Jimenez.