SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RECESIJA
 
Njemačko ministarstvo gospodarstva ne očekuje izrazitu recesiju, ali ni oporavak
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.09.2019. - 17:26:11
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ne očekuje značajniji pad aktivnosti niti izrazita recesija, nakon blagog pada u drugom tromjesečju, ali ne naziru se ni naznake poboljšanja, poručili su u petak iz ministarstva gospodarstva.

Njemačko gospodarstvo smanjilo se u razdoblju od travnja do lipnja za 0,1 posto na kvartalnoj razini, a slabi podaci objavljeni u međuvremenu potaknuli su bojazni da bi u tromjesečju koje se primiče kraju moglo ući u recesiju.

Ekonomisti uglavnom definiraju tehničku recesiju kao najmanje dva uzastopna kvartala pada aktivnosti na tromjesečnoj razini. Ovog je tjedna nekoliko instituta procijenilo da će najveće europsko gospodarstvo u trećem kvartalu ući u recesiju.

„Njemačko gospodarstvo prolazi kroz slabije razdoblje. Trenutno se ne očekuje veći pad ili čak izrazita recesija. Međutim, pokazatelji ne signaliziraju ni zaokret nabolje kada je gospodarstvo u pitanju", stoji u priopćenju njemačkog ministarstva gospodarstva.

Uzrok slabosti pad je aktivnosti u izvozno orijentiranoj industriji, dijelom zbog trgovinskih sukoba i neizvjesnosti povezane s brexitom.
Izvoz stagnira, ali gospodarstvu vidnu podršku pružaju osobna i državna potrošnja, konstatiraju u ministarstvu.
Napominju pritom da je stanje u građevinskom sektoru dobro, za razliku od industrije i energetskog sektora koji prolaze kroz slabije razdoblje. Dodaju i da je početak trećeg tromjesečja u industriji bio loš a oporavak se zasada ne nazire.

Podaci objavljeni prošlog tjedna pokazali su pad industrijskih narudžbi i industrijske proizvodnje, dodatno potpirujući bojazni za gospodarstvo.

Njemački ministar financija Olaf Scholz kazao je zastupnicima u parlamentu da je Njemačka spremna uložiti "puno, jako puno milijardi eura" u gospodarstvo kako bi spriječili značajno usporavanje rasta. Dodao je i da zemlja mora poduzeti odvažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena prije nego što bude prekasno.