SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERESOVANJE
 
Njemački HGL zainteresovan za KAP
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 10.07.2012. - 09:27:56
PODGORICA - Njemačka kompanija HGL zainteresovana je za preuzimanje Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), fabrike u velikim finansijskim problemima.
Vest je potvrdio i ministar ekonomije Crne Gore Vladimr Kavarić. Kavarić je rekao da se njemačka kompanija zvanično obratila vladi sa namjerom da preuzme akcije KAP i da predstavnici HGL razgovaraju sa ruskim partnerom u fabrici aluminijuma - Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom (CEAC) i En plus grupom ruskog milijardera Olega Deripaske.

On je naveo da se ponuda nemačke kompanije odnosi i na preuzimanje dugova CEAK, En plus grupe i ruske banke VTB u iznosu od preko 100 miliona eura.

Saglasnost Vlade Crne Gore na preuzimanje akcija KAP je, kako je rekao Kavarić, uslovljena obavezom novog partnera da "aktivira rudnik
boksita, glinicu i preradu aluminijuma".

Dug Fabrike aluminijuma u Podgorici je oko 370 miliona eura, što je preko 10 procenata bruto društvenog proizvoda (BDP) Crne Gore.

Ruski partner u KAP odbio je da da saglasnost na vraćanje kredita evropskim bankama, na koje je država dala garancije u iznosu od 132
miliona eura.

Deo garancija je aktiviran ove godine. Vlada je vratila dug od 23,4 miliona evra prema Dojče banci, a aktiviranje preostalog duga bi, procenjuju ekonomisti, ugrozilo stabilnost javnih finansija.

Ruski partner je proglašen "neodgovornim" i Skupština je još u februaru naložila izvrršnoj vlasti da raskine ugovor sa Deripaskinom kompanijom i preuzme akcije u KAP-u.