SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLEMENITI METALI
 
Nevjerojatan rast cijene paladija
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 15.12.2019. - 13:16:23
LONDON - Vrijednost paladija na tržištu raste uzastopno raste već petnaesti dan. Očekuje se da će uskoro doseći svoju najvišu vrijednost u povijesti, a već je postao najskupljom plemenitom kovinom.  Skuplji je nego što je zlato ikad bilo.

Unca paladija ovoga se četvrtka približila 1.940,34 dolara, što je čak 54 posto više nego u istom periodu prošle godine, čime je taj plemeniti metal dosegao veću vrijednost od one koju je ikada do sada imalo zlato. Štoviše, stručnjaci očekuju da će mu vrijednost nastaviti rasti te da će do početka 2020. godine dostići 2,020 dolara po unci.

Rast vrijednosti paladij može zahvaliti nestašici struje u južnoafričkim rudnicima, zahvaljujući kojem je došlo do povećane potražnje na tržištu. No, Daniel Briesmann, analitičar njemačke Commerzbanke, smatra da je 'ovo samo početak'.

- Trenutno djeluje kao da ništa ne može zaustaviti njegov rast – izjavio je Briesmann za Economic Times.

Paladij je jedan od plemenitih metala sa širokom primjenom u gospodarstvu, a posljednjih je godina najpopularniji u autoindustriji. S obzirom na to da se paladijski katalizatori koriste u uređajima za kontrolu ispušnih plinova, postali su popularniji zahvaljujući zelenim politikama koju uvode europske zemlje. Ovo je deveta uzastopna godina da Rusija i Južna Afrika, najveći proizvođači paladija na svijetu, neuspješno zadovoljavaju njegovu potražnju na tržištu, zbog čega neprestano dolazi do porasta cijene.

Do ovoga tjedna, najviša vrijednost paladija bila je zabilježena 2011. godine, kada je unca iznosila 1,921.17 dolara.