SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Neočekivani pad zaliha u SAD-u stabilizirao cijene nafte iznad 63 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.11.2018. - 16:24:34
LONDON - Cijene nafte ponovo su u srijedu prekoračile razinu od 63 dolara, poduprte neočekivanim padom zaliha u Sjedinjenim Državama koji je stabilizirao naftna tržišta nakon jučerašnjeg snažnog pada, povezanog sa zabrinutošću za globalno gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla jedan dolar, na 63,53 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 4,26 dolara. I na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po dolar višoj cijeni, od 54,44 dolara. Jučerašnje zatvaranje cijena je dočekala u minusu od 3,77 dolara.

Naftna tržišta usisao je jučer vir naglog pada cijena na financijskim tržištima zbog zabrinutosti za svjetsko gospodarstvo.

Danas su se cijene nafte stabilizirale zahvaljujući izvješću Američkog instituta za naftu (API), koje je neočekivano pokazalo pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, i to za 1,5 milijuna barela. Podatak je prigušio bojazni od prekomjerne opskrbe naftnih tržišta.

"Jučerašnji je pad bio iznimno velik; nakon takvog potonuća oporavak je očekivan", tumači Olivier Jakob iz Petromatrixa.

"API je izvijestio o padu zaliha - on nije velik ali bar nisu porasle za 10 milijuna barela", dodaje Jakob.

Tržište je i dalje slabo, konstatira Reuters, podsjetivši da je od početka listopada cijena barela pala više od 25 posto, odražavajući zabrinutost zbog prognoza o posustajanju potražnje u 2019. i zbog rekordne opskrbe iz Saudijske Arabije, Rusije i Sjedinjenih Država.

Strahujući od prekomjerne opskrbe u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) razmatraju mogućnost smanjenja proizvodnje, samo nekoliko mjeseci nakon što su je odlučili povećati.

Upućeni su izvori kazali da bi OPEC, Rusija i drugi neovisni proizvođači na redovnom sastanku kartela u Beču 6. prosinca mogli smanjiti proizvodnju za milijun do 1,4 milijuna barela dnevno.

Odluka bi mogla biti teža za Saudijsku Arabiju zbog poruka američkog predsjednika Donalda Trumpa da su cijene nafte previsoke i paralelnih kritika na račun Rijada zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istambulu.

Jučer je američki predsjednik obećao da će ostati "vjeran partner" Saudijske Arabije unatoč tome što je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman možda znao za plan o Khashoggijevom ubojstvu.

"Teže je očekivati smanjenje opskrbe kada američki predsjednik u cijelosti podupire Saudijsku Arabiju i istodobno od Saudijaca traži da zadrže cijene na niskoj razini", konstatira Jakob.

Analitičari u JBC Energyju smatraju da Trumpova izjava "Saudijcima podcrtava potencijal za politički sukob u slučaju značajnog smanjenja proizvodnje".

OPEC je jutros odvojeno izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 64,02 dolara, što znači da je bila 1,44 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.