SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Nastavljen rast robnog, a pad putničkog željezničkog prometa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.03.2017. - 08:35:41
ZAGREB - Na tržištu željezničkih usluga prošle je godine, kao i u njenom zadnjem tromjesečju nastavljen trend porasta prijevoza robe i pada broja prevezenih putnika, pokazuju podaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Grafikoni HAKOM-a o prometu na željeznici pokazuju da se broj prevezenih putnika zadnje tri godine pomalo smanjuje, pa je tako u četvrtom tromjesečju 2013. prevezenih putnika bilo nešto više od šest milijuna, na kraju 2014. ispod šest milijuna i tako redom do četvrtog tromjesečja 2016. kada ih je bilo oko 5,5 milijuna.

Najmanje putnika ljeti

Ipak, ta brojka od oko 5,5 milijuna putnika predstavlja znatni porast u usporedi s lanjskim trećim tromjesečjem, kada je željeznicom prevezeno oko 4 milijuna putnika, što ukazuje i na to da se vlakom putnici znatno manje voze u vrijeme ljeta kada su školski praznici i godišnji odmori, a sličan trend se u tom tromjesečju ponavlja od 2013. godine.

"U četvrtom tromjesečju 2016. povećanje broja putnika željeznicom posljedica je uobičajenog ponašanja putnika u korištenju željezničkog prijevoza jer se u zadnjem tromjesečju već godinama tradicionalno najviše koristi putnički željeznički prijevoz", objašnjavaju iz HAKOM-a dodajući da putnički prijevoznik HŽ bilježi rast i u broju ostvarenih putničkih kilometara u četvrtom tromjesečju 2016. za šest posto u odnosu na treće tromjesečje.
Ističu pritom i modernizaciju ponude HŽ Putničkog prijevoza i to putem novog načina prodaje karata kod konduktera u vlaku kada je ručna prodaja zamijenjena mobilnim terminalima, a uvedena je i prodaja karata putem kartomata u sedam kolodvora.

Rast prevezene robe

Za razliku od putnika, u željezničkom prijevozu robe bilježi se rast, pa je tako bilo i prošle godine, čije je zadnje tromjesečje završilo s 22 posto više ukupne količine prevezene robe željeznicom u odnosu na treće tromjesečje te još većim porastom u odnosu na četvrto tromjesečje 2015.
Prema HAKOM-ovim grafikonima, u četvrtom tromjesečju prošle godine željeznicom je u Hrvatskoj prevezeno više od 3 milijuna tona robe, a u istom razdoblju 2015. nešto više od 2,5 milijuna tona.

Iz HAKOM-a ističu da je u lanjskom četvrtom tromjesečju nastavljena i pojačana poslovna aktivnost teretnih željezničkih prijevoznika, što pokazuje povećano korištenje željezničke infrastrukture s 5 posto više ostvarenih vlak-kilometara u teretnom prijevozu u odnosu na lanjsko treće tromjesečje.
Uz to je povećano i korištenje gotovo svih željezničkih usluga.

"Četvrto tromjesečje 2016. obilježila je poslovna aktivnost šest od sedam teretnih željezničkih prijevoznika koji imaju dozvolu i potvrdu o sigurnosti za obavljanje željezničkog prijevoza u Hrvatskoj. Naime, samo jedan od novih teretnih prijevoznika nije bio poslovno aktivan tijekom 2016., dok su ostali novi teretni prijevoznici stalno povećavali udjele na tržištu u količini prevezene robe i u ostvarenim tonskim kilometrima", ističu iz HAKOM-a.