SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
MVP odbacilo ocjene o antiruskoj histeriji u Crnoj Gori
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 20.04.2017. - 23:04:05
PODGORICA - Ministarstvo vanjskih poslova najodlučnije je odbacilo neutemeljene optužbe o „antiruskoj histeriji" u Crnoj Gori.

„Nije zabilježen nijedan slučaj da je bilo koji ruski biznismen ili turista doživio neprijatnost u Crnoj Gori, niti u našoj zemlji postoji bilo kakav vid neprijateljskog rasploženja prema ruskom narodu. U to mogu da se uvjere hiljade ruskih građana koji i na današnji dan borave u našoj zemlji", navodi se u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Dodaje se da je riječ je o pukoj manipulaciji i nastavku specijalnog medijskog rata koji se iz Moskve vodi protiv Crne Gore, sa svima dobro poznatim motivom opstrukcije priključenja Crne Gore NATO savezu.

„Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore navodi da će sve odluke o budućnosti naše zemlje samostalno i suvereno donositi Vlada i Skupština Crne Gore, u skladu sa Ustavom, sviđalo se to Moskvi ili ne. Umjesto lažnih optuzbi na račun crnogorske vlasti, pozivamo i ovoga puta Rusiju da sve nejasnoće i nerazumijevanja razriješimo u direktnim i otvorenim razgovorima, koje zvanična Moskva uporno izbjegava", navodi se u saopštenju.

Prema riječima predstavnika ruskog Ministarstva spoljnih poslova, u posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori se razvio neprijateljski stav prema građanima Rusije, prenose ruski mediji.

- Politika Podgorice dovela je do oštrog pada u bilateralnim odnosima. U Crnoj Gori postoji antiruska histerija zbog ulaska u NATO, pogoršanja odnosa dvije zemlje i priključenja Crne Gore sankcijama protiv Rusije. Ne isključujemo mogućnost provokacija, privođenja zbog sumnjivih razloga ili izručenja trećim zemljama - rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je naglasila da su crnogorski politički lideri "krivi za takav tretman" jer žele da se dodvore Zapadu, odnosno da je "rusofobija strana običnim građanima,