SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRESKUPO
 
MUP kupuje dva blindirana Mercedesa vrijedna 12 milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 04.12.2017. - 22:30:29
ZAGREB - Strani i domaći dužnosnici od sljedeće godine vozit će se u dva blindirana Mercedesa koje ćemo ukupno platiti 12 milijuna kuna. MUP je u ponedjeljak u Narodnim novinama objavio da kupuju automobile od tvrtke Star import koja se javila na natječaj i zastupnik je za tu marku vozila

- Ponuda Star importa izrađena je u skladu sa svim zahtjevima Naručitelja, dokumentacijom o nabavi i uputama ponuditelja u otvorenom postupku javne nabave', stoji u odluci o odabiru, piše 24sata.

U natječaju se tražilo da dva blindirana vozila imaju najveću razinu zaštite (VR9, što je podrazumijevalo da limuzina može izdržati hice iz raznog naoružanja, pa i metke jačeg kalibra) te da može nastaviti voziti i kad im probiju gume.

Također, tražilo se da vozila imaju nosače strojnice, senzore za suzavac, nosače zastavica u prednjim blatobranima, sustav za nužni izlaz te hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, sustav za samostalno gašenje požara. Štićenim osobama na raspolaganju je i frižider na zadnjem sjedalu. U MUP-u su tad govorili da nabava takvog vozila predstavlja uobičajeni sigurnosni standard.

Nakon objave natječaja postavilo se pitanje tko će se voziti u tim limuzinama. Budući da će Hrvatska 2020. predsjedati Europskom unijom, pretpostavljalo se da će vozilo biti na raspolaganju premijeru. No i Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tad su odbili takvu mogućnost, pa bi limuzine na cesti trebale biti samo u slučajevima kad će u Hrvatskoj boraviti utjecajni strani gosti.

Ipak, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je rekao da o tome hoće li se ili neće voziti u blindiranim limuzinama ne odlučuju ni premijer ni predsjednica.

- To ovisi o procjeni sigurnosnih službi', rekao je Božinović.