SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJE
 
Munich Re upozorio na slabiju neto dobit u 2017. zbog uragana Harveyja i Irme
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.09.2017. - 16:52:25
BERLIN/FRANKFURT - Njemački Muniche Re prvi je među velikim reosiguravateljima upozorio da možda neće ostvariti zacrtanu neto dobit za ovu godinu zbog šteta koje su prouzročili razorni uragani Harvey i Irma.

"Očekuje se da će ta dva događaja rezultirati većim osiguranim gubicima koje tržište i Munich Re u ovome trenutku nisu u mogućnosti procijeniti", stoji u priopćenju njemačkog reosiguravateljskog diva, objavljenom u srijedu.

Iz Munich Rea kažu da će vjerojatno izvijestiti o gubitku u trećem tromjesečju zbog uragana ali da će zahvaljujući dovoljno snažnoj kapitalnoj osnovici i dalje moći svojim klijentima nuditi kompletno reosiguranje.

Upozoravaju također da možda neće ostvariti zacrtanu neto dobit za ovu godinu, u rasponu od dvije milijarde do 2,4 milijarde eura.

Još u nedjelju predstavnici njemačke kompanije tvrdili su godišnjem skupu osiguravatelja u Monte Carlu da nisu posebno izloženi štetama na Floridi.

Početkom tjedna u njemačkoj su kompaniji gubitke za globalnu osiguravateljsku industriju povezane s uraganom Harvey procijenili na 20 do 30 milijardi dolara, što bi bilo na razini onih koje je 2012. godine prouzročio uragan Sandy.

Harvey je prije dva tjedna poharao Teksas i prouzročio goleme poplave.

Analitičari u tvrtki Jefferies očekuju da će aktualno upozorenje Munich Rea biti prvo u nizu sličnih priopćenja s obzirom da su osiguravatelji tek počeli zbrajati štete prouzročene tim razornim olujama.

Oluja Irma poharala je nekoliko otoka u sjevernom karipskom području i usmrtila najmanje 60 ljudi, nakon čega se obrušila na zapadnu obalu Floride te prouzročila daljnje goleme štete.

Analitičari tvrtke Jefferies drže da je Munich Re u prednosti u odnosu na konkurente poput Swiss Rea budući da im je godišnji proračun za prirodne katastrofe od 1,4 milijardi eura među najvećima u sektoru reosiguranja.