SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LISTA SRAMA
 
Mrsićeva lista poslodavaca koji ne isplaćuju plaće tek od srpnja
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 09.05.2014. - 08:29:46
ZAGREB - Iako je ministar rada i mirovinskog sustava još sredinom ožujka najavio kako će najkasnije do početka svibnja na mrežnim stranicama ministarstva objaviti popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaću, na to će se još malo pričekati.
Prvotna ideja ministarstva je bila objava popisa na temelju provedenih inspekcijskih nadzora kod poslodavaca kod kojih je utvrđena neisplata plaća što znači da ne bi bilo riječi o cjelovitim podacima. No, od te se ideje odustalo, odnosno ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavljivat će podatke koji su usklađeni s nalazima Porezne uprave koja i proizlaze iz JOPPD obrazca, jedinstvenog obrasca o primicima i obveznim doprinosima i porezima, koji se primjenjuju od ove godine, piše Novi list.

Već kada je informacija o objavi poslodavaca koji ne isplaćuju plaće na mrežnim stranicama ministarstva rada objavljena, bilo je jasno da to ministarstvo ne može provesti, odnosno da podaci koji bi se dobili iz inspekcijskih nadzora ne bi bili cjeloviti. Za širu sliku je naime zadužena Porezna uprava, koja je izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak dobila mogućnost javne objave poslodavaca koji ne isplaćuju plaće.

Kako se JOPPD obrazac, koji bi trebao dati cjelovitiju sliku o svim isplatama, primjenjuje od početka godine ne može se očekivati da će nova »lista srama« s poslodavcima koji ne isplaćuju plaće biti obajavljena prije srpnja. Na toj bi se listi nalazili porezni obveznici, odnosno poslodavci koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od pola godine na propisanim izvješćima iskazali samo obračun doprinosa.

U ministarstvu rada ističu kako su već određeni podaci, temeljem JOPPD obrazaca, prikupljeni te da inspektori rada obavljaju pojačani nadzor poslodavaca kod kojih je utvrđena neisplata plaće, odnosno isplata minimalne plaće. Prema podacima iz ožujka minimalnu plaću prima 97 tisuća radnika u zemlji.