SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OCJENE
 
Moody's: Britanski potrošači ranjivi na više ključne kamatne stope
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.10.2017. - 07:36:32
LONDON - Britanski potrošači ranjivi su na povećanje ključnih kamatnih stopa, upozorila je agencija Moody's dva tjedna uoči očekivane odgovarajuće odluke britanske Bank of England (BoE).

Britanska su kućanstva visoko zadužena, a razina njihova duga još raste, navodi agencija u izvješću o izgledima za vrijednosne papire vezane za potrošačku ekonomiju.

Moody'sovo izvješće objavljeno je u četvrtak, dan nakon što je britanski regulator konstatirao da više od četiri milijuna Britanaca ima teškoća s plaćanjem mjesečnih računa. To posebno vrijedi za mlađe potrošače i umirovljenike, poručili su iz FCA.

"Realni se dohodak smanjuje i britanski su potrošači ranjivi na pad ekonomskih aktivnosti te bi više stope inflacije i više kamatne stope mogli prouzročiti probleme za financije kućanstava, posebno onih s nižim primanjima", upozorila je Annabel Schaafsma, Moody'sova izvršna direktorica strukturnih financija za Europu, Bliski istok i Afriku.

Središnja banka sprema se podići ključne kamatne stope prvi puta u deset godina, procjenjuje većina ekonomista obuhvaćena Reutersovom anketom. Time bi BoE promjenio smjer kamatnih stopa budući da su ih prošle godine nakon referenduma o članstvu u EU snizili.

Većina ekonomista ipak smatra kako nije pravi trenutak za podizanje kamatnjaka, ističući kako nema dokaza o značajnijem rastu gospodarstva odnosno plaća uoči britanskog izlaza iz EU.

Potrošački krediti prema zadnjim su raspoloživim podacima rasli po stopi od 10 posto, što znači da još uvijek rastu znatno brže nego primanja kućanstava.

U britanskoj središnjoj banci ističu kako ne vide znakove formiranja balona duga u Britaniji ali izražavaju zabrinutost u pogledu pojedinih segmenata potrošačkog duga, poput automobilskih kredita.