SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SATIRA
 
Mladina objavila izmijenjenu naslovnicu s Orbanom, Mađari neće biti sretni
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 05.04.2019. - 15:05:17
LJUBLJANA - Mađarska je uputila prosvjednu notu Sloveniji zbog satirične naslovnice novog broja Mladine. Prethodno su pismo negodovanja zbog naslovnice poslali i uredništvu. 

Mladina je stoga objavila novu naslovnicu, te su mađarskoj veleposlanici poslali pismo isprike. Sve u svom satiričnom stilu, dakako.
Kad je karikaturist slovenske Mladine Tomaž Lavrič saznao kakav revolt je njegova karikatura na naslovnoj stranici Mladine izazvala u Mađarskoj, odmah se, kažu nam u Mladini, posuo pepelom i nacrtao je, odnosno prepravio, spornu naslovnicu.

Ujedno je mađarskoj veleposlanici u Sloveniji Edit Szilágyiné Bátorfi napisao 'pismo isprike' koje prenosimo u cijelosti:

"Velepoštovana madam veleposlanice Republike Mađarske,

primite moju iskrenu i duboku ispriku za besramnu i potpuno neistinitu upotrebu vašeg predsjednika gospodina Orbana na naslovnici Mladine koja je kod vas izazvala zgražanje i tugu. Po primitku vašeg pisma shvatio sam svoju pogrešku. Svjestan sam da prouzročene teškoće ne mogu izbrisati, ali dopustite da pojasnim da sam i ja nevina žrtva objektivnih okolnosti. Dopustite da prstom pokažem na prave krivce za skandal.

To su: - najprije, naravno, dugogodišnji komunistički obrazovni sistem koji mi je isprao mozak i zbog kojeg mi je otupio osjećaj za naciju i vjeru- nadalje, krivi su moji šlampavi i nepažljivi nadređeni u uredništvu Mladine koji bi me morali bolje nadzirati i pravovremeno zaustaviti jer znaju da sam neodgovoran i naivan po pitanju politike i da mislim da se sve smije- i na kraju, kriv je naš pravosudni sustav koji ne sankcionira oštro i odmah ovakve društvene otklone

Molim vas, madam, da svejedno ne očajavate nad nama, već da nam dobrohotno pomognete savjetima i dobronamjernom kritikom kako bismo i mi dosegli stanje objektivnosti i jednoglasnosti kakvo ste uspostavili u mađarskim medijima pa će i kod nas jednom zaživjeti vladavina reda i mira, nacionalne čistoće i kršćanske ljubavi za sve ljude unutar žičane ograde, kako to zapovijeda vaš blagi i pravični, ljubljeni vođa Viktor Orban.

S poštovanjem,
T. Lavrič, kućni karikaturist", navodi se u pismu.

Podsjetimo, mađarsko je veleposlanstvo prvo poslalo pismo uredništvu Mladine u kojemu su izrazili nezadovoljstvo naslovnicom od 22. ožujka ove godine.

Na spornoj karikaturi prikazani su lider Slovenskih demokrata (SDS) Janez Janša i njegove stranačke kolege Branko Grims i Milan Zver kako se grle sa Orbanom koji salutira nacističkim pozdravom ispred mađarske zastave sa slovenačkim grbom.

"Nečuveno je i neprihvatljivo da predsjednika Vlade države koja je saveznica Slovenije u EU i NATO-u izjednačite s pripadnicima mračnih sila prošlosti", navodi se u mađarskom pismu.

Kako smo već pisali, veleposlanica Edit Szilágyiné Bátorfi osim pisma redakciji, poslala je i službenu prosvjednu notu slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova. U noti navode kako je naslovnica Mladine politički neodgovorna te da traže pomoć kako se slične stvari ne bi događale i ubuduće.

U odgovoru slovenskog ministarstva navodi se da ono poštuje principe slobode izražavanja i da se ne miješa u uređivačku politiku slovenskih medija.
Glavni urednik Mladine Grega Repovž za N1 kaže da na mađarsko pismo nisu službbeno odgovorili. Učinili su to komentarima u novini.

'Kad je u ponedjeljak pristiglo protesno pismo mađarske veleposlanice koja je Mladini poručila da je naslovnica s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom prešla sve granice, da je nečuvena i vrijedna žaljenja, redakcija je bila iznenađena'', piše Repovž.

Urednik kaže da ih je iznenadio i stil pisma koji ''podsjeća na neka prošla vremena koji jasno razotkriva narav mađarskih vlasti i same veleposlanice... Država koja se drzne tražiti od vlasti druge države da poduzme akcije protiv novinara, predstavlja ozbiljnu prijetnju cijeloj regiji. A to je točka na i. To je, osim toga, država koja ne skriva da pokušava kapitalom i na sve druge načine dovesti u pitanje autonomiju slovenske države... Bez zadrške je, npr, ušla u slovenski politički prostor i pridobila na svoju stranu stranku Janeza Janše koja već neko vrijeme djeluje slijedeći mađarski politički interes", navodi Repovž