SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUNCOKRET
 
Ministarstvo poljoprivrede pozvalo ratare na novi sastanak
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 10.09.2013. - 09:50:22
ZRENJANIN/PANČEVO - Proizvođači suncokreta, koji su od 28. avgusta u protestu, dobili su poziv iz Ministarstva poljoprivrede da danas dođu na novi sastanak, na kome će se razgovarati o otkupnoj ceni te uljarice.
Predsednik uduženja zemljoradnika u Novoj Crnji Petar Matijević i predsednik Organizacionog odbora protesta Zoran Sefkerinac, potvrdili su Tanjugu da su dobili poziv da njihova delegacija u utorak u 10:30 dođe u Ministarstvo poljoprivrede.

"Kao što sam ranije rekao, ima prostora i ekonomskog opravdanja da prerađivači popuste i da dođe do dogovora", rekao je Matijević.

Sefkerinac je, međutim, skrenuo pažnju da su blokade puteva i dalje na snazi, tako da će prekidati saobraćaj na novom putu Pančevo-Beograd, kod OMV pumpe i deonica od Pančeva ka Jabuci.

Proizvodačji suncokreta iz srednjeg Banata odustali su od, za juče najavljene, protestne vožnje traktorima u Beograd, u očekivanju rezultata pregovora sa prerađivačima te uljarice, izjavio je Tanjugu sekretar Uduženja poljoprivrednika Zrenjanina Dragomir Mijatov.

Protesti poljoprivrednika u vidu blokada puteva počeli su još 28. avgusta. Oni od uljara trenutno traže veću otkupnu cenu - odnosno 35 dinara po kilogramu, umesto ponuđenih 25 dinara.

Nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom, proizvođači suncokreta u Srednjobantskom okrugu su 28. avgusta počeli protest, prvo višednevnom blokadom zrenjaninskog "Dijamanta" i Fabrike uljare "Banat".

Delegacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača bila je prvi put u Ministarstvu poljoprivrede 6. septembra, ali na tom sastanku nije postignut dogovor o višoj otkupnoj ceni suncokreta.