SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BUDŽET
 
Ministarstvo finansija: Ima novca za isplatu plata i penzija
Autor/izvor: SEEbiz / Večernje novosti
Datum objave: 12.08.2013. - 08:49:42
BEOGRAD - Dok se u javnosti spekuliše ko će biti novi ministar finansija, najstarije sugrađane i zaposlene koji platu primaju iz državnog budžeta brine da li će biti dovoljno para za isplatu njihovih zarada.

U Ministarstvu finansija ističu da podmirivanje obaveza prema budžetskim korisnicima neće biti problem, jer je zasad u državnoj kasi dovoljno sredstava za ove obaveze.

U budžetu se, kako ističu, trenutno nalazi oko 740 miliona evra. Zato, naglašavaju u ovom ministarstvu, nema razloga za brigu kada je u pitanju isplata penzija i zarada u zdravstvu, policiji, prosveti. Takođe, dodaju da je 740 miliona evra suma koja omogućava budućem ministru da se „pripremi i uđe" u posao.

Računica, pak, pokazuje da je za isplatu zarada u javnom sektoru i penzija potrebno godišnje oko 850 milijardi dinara. Mesečno taj trošak iznosi oko 70 milijardi, što je otprilike suma koja se trenutno nalazi u državnoj kasi.

Samo za kamate na kredite Srbija ove godine mora da da oko 90 milijardi dinara, a 2014. taj trošak će biti 120 milijardi dinara. Kolika je visina kamata, najbolje pokazuje poređenje sa godišnjim fondovima pojedinih ministarstava. Vojni budzet Srbije „težak" je gotovo 60 milijardi dinara, a poljoprivredni oko 45 milijardi dinara.

Većina ekonomista, međutim, ističe da se plate u javnom sektoru i penzije ne podmiruju samo iz sredstava koje se nalaze na računu, već i od - tekućih priliva.

- Siguran sam da će ova vlast obezbediti sredstva za isplatu plata i penzija - kaže za „Novosti" professor Ljubomir Madžar.

- Neisplata ovih obaveza prema budžetskim korisnicima značila bi gubitak političke podrške velikog dela biračkog tela. Ako trenutna sredstva nisu dovoljna, naći će se način za podmirivanje ovih obaveza. Fiskalni prilivi su redovni, ali ako to ne može da pokrije izdatke ima i drugih rešenja. Jedan model je zaduživanje, iako je pitanje dokle ćemo tako moći. Jer, što nam je veći javni dug manje su šanse za zaduživanje.

Prema procenama stručnjaka, Srbija će morati da se zaduži bar još dve milijarde evra ove i naredne godine da bi podmirila redovno funkcionisanje i obaveze prema kreditorima. A nove pozajmice sigurno nećemo dobijati po povoljnoj ceni.