SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SMIRIVANJE
 
Ministarstvo finansija: Državi ne preti bankrot
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.06.2012. - 23:59:27
BEOGRAD - Ministarstvo finansija saopštilo je da ne postoji bilo koji osnov da se iznose stavovi da Srbiji preti bankrot ili kriza javnog duga.
Povodom pojedinih navoda u medijima da državi preti bankrot, odnosno da se dovodi u pitanje isplata socijalnih davanja građanima, Ministarstvo finansija je ukazalo da Vlada redovno izvršava sve obaveze poput plata, penzija, socijalnih davanja, transfera ostalim nivoima vlasti, kao i ostale obaveze, uključujući i nedavnu isplatu rate stare devizne štednje vredne više od 200 miliona evra, a što će nastaviti da čini i u narednom periodu.

U saopstenju se navodi da je ekonomska situacija u zemlji ozbiljna i uslovljena ekonomskom krizom u Evropi, zbog čega je revidiran rast BDP-a u ovoj godini sa 1,5 na 0,5 posto.
"Međutim, ne postoji bilo koji osnov da se iznose stavovi da Srbiji preti bankrot ili kriza javnog duga, pošto je poznato da Srbija spada među niže zadužene zemlje Evrope kojoj je u toku krize povećan i potvrđen kreditni rejting", naglasilo je Ministarstvo finansija.

Pri tome je nephodno da i nova vlada nastavi sa odgovornom ekonomskom politikom, sprovede konsolidaciju budžetskog deficita i nastavi saradnju sa MMF-om, jer samo na taj način Srbija može odgovoriti ekonomskim izazovima koje nosi period pred nama i stvoriti uslove za povećanje životnog standarda građana, kaže se u saopštenju.

Stoga je važno i da se nova Vlada formira u što kraćem roku, pošto postojeća u tehničkom kapacitetu nije u mogućnosti da donosi odluke i sprovodi programe od značaja za ekonomski oporavak zemlje, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.