SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CENA RADA
 
Minimalac u Crnoj Gori 193 evra
Autor/izvor: SEEbiz / Novosti
Datum objave: 21.03.2013. - 14:54:46
PODGORICA - Minimalna zarada u Crnoj Gori biće 193 evra, odlučeno je na sednici Socijalnog saveta, koja je održana u Nikšiću.

Dogovoreno je da se predstavnici Saveta sastaju dva puta godišnje, ali da prate ekonomsku situaciju i utvrđuju odgovarajući iznos zavisno od privrednih kretanja.

Usaglašen je, reklo bi se konačno, i predlog Opšteg kolektivnog ugovora, koji crnogorski radnici nemaju od septembra prošle godine.

U saopštenju koje je dostavljeno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja je navedeno da je predlog o iznosu minimalne zarade usvojen jednoglasno i da će ga uputiti Vladi. 

Inače, predstavnici Unije poslodavaca u pregovore su krenuli sa inicijativom da se minimalna zarada poveća do iznosa granice siromaštva, ili na 175 evra. Takav zahtev pravdali su činjenicom da je, kako je rekla Suzana Radulović, generalni sekretar Unije, privredna situacija nezavidna i što su mnoga preduzeća, naročito na severu, u teškoj situaciji. 

"I pored toga svi su na sednici Upravnog odbora pokazali visok stepen razumevanja i zaključili da bi bilo nehumano i nerealno tražiti da taj iznos bude manji od granice siromaštva. Nakon dinamične rasprave dogovorili smo se da maksimalan iznos ne bude veći od 190 evra", objasnila je Radulovićeva. 

Savez sindikata je insistirao da minimalna zarada ne bude niža od 40 odsto od prosečne, ili prevedeno u vrednost, 193 evra. Izgleda da je to bila i najrealnija ponuda, koja je na kraju i prihvaćena na višečasovnoj sednici Socijalnog saveta koja je održana iza zatvorenih vrata. 

Unija slobodnih sindikata u pregovore je ušla sa predlogom da iznos minimalne zarade ne bude manji od 196 evra.