SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ULAGANJA
 
Milijarda eura za europska superrarčunala
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.01.2018. - 14:54:25
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila ulaganje od milijardu eura u infrastrukturu za vrhunska europska superačunala do 2020. godine.

Komisija navodi da je taj prijedlog ključan za konkurentnost i neovisnost EU-a u okviru podatkovnog gospodarstva, budući da europski znanstvenici i industrija svoje podatke danas sve više obrađuju izvan EU-a jer vrijeme izračuna dostupno u EU-u ne zadovoljava njihove potrebe. Zbog tog manjka neovisnosti ugroženi su privatnost, zaštita podataka, poslovne tajne i vlasništvo nad podacima, posebno u slučaju osjetljivih aplikacija.

U okviru nove pravne strukture financiranja (pod nazivom „zajednički pothvat EuroHPC") nabavit će se, izgraditi i uspostaviti vrhunska infrastruktura za računalstvo visokih performansi (HPC) u cijeloj Europi. Osim toga, EuroHPC-om poduprijet će se program istraživanja i inovacija za razvoj tehnologija i strojeva (hardver) te aplikacija (softver) koje bi se upotrebljavale na tim superračunalima.

Doprinos EU-a zajedničkom pothvatu EuroHPC iznosit će približno 486 milijuna EUR u skladu s postojećim višegodišnjim financijskim okvirom, a države članice i pridružene zemlje uložit će sličan iznos. Ukupno bi se do 2020. uložila 1 milijarda eura javnih sredstava, a uz to bi privatni članovi inicijative uložili doprinose u naravi.

"Superračunala su pokretačka snaga digitalnog gospodarstva. Konkurencija je oštra, a EU trenutačno zaostaje za ostalima: nijedno od naših superračunala nije među prvih deset u svijetu. Cilj je inicijative EuroHPC do 2020. osigurati europskim istraživačima i poduzećima vodeća svjetska superračunala kako bi razvili tehnologije poput umjetne inteligencije i aplikacije koje će nam u budućnosti pomoći u svakodnevnom životu, primjerice u području zdravstva, sigurnosti ili inženjerstvu", rekao je potpredsjednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Zajednički pothvat EuroHPC djelovat će u razdoblju 2019. – 2026. Zajednički vlasnici i upravitelji planirane infrastrukture bit će članovi zajedničkog pothvata. To će u početku biti zemlje koje su potpisale Izjavu o EuroHPC-u te privatni članovi iz akademske zajednice i industrije. Pothvatu se u svakom trenutku mogu priključiti novi članovi, ako osiguraju financijski doprinos.

Zasad je izjavu o EuroHPC-u potpisalo 11 država članica EU-a i Švicarska. Izjavu su potpisale sljedeće članice: Belgija, Slovenija, Bugarska, Švicarska, Grčka i Hrvatska. Te su se zemlje dogovorile da će izgraditi paneuropsku infrastrukturu egzaskalarnih superračunala.
Superračunala su potrebna za obradu sve većih količina podataka u mnogim područjima, od zdravstvene skrbi i obnovljive energije do sigurnosti automobila i kibernetičke sigurnosti.
Ciklusi proizvodnje automobila, primjerice, mogu se, zahvaljujući superračunalima skratiti sa 60 mjeseci na 24 mjeseca.
HPC se upotrebljava i za sprečavanje i prevladavanje prirodnih katastrofa velikih razmjera, posebno za predviđanje putanja uragana ili za simulacije potresa.