SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CRO DEMOSKOP
 
Milanoviću i Škori raste podrška građana
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.09.2019. - 20:59:05
ZAGREB - Nakon objave rezultata istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara, RTL u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak.

Prema podacima CRO Demoskopa za rujan aktualna predsjednica i dalje najbolje stoji, ali je tijesno. Do pobjede će morati u, također napeti, drugi krug.

Da se predsjednički izbori održavaju sada, Kolindu Grabar Kitarović zaokružilo bi najviše ispitanika, točnije 30,2 posto. I dalje daleko od rejtinga s kraja prošle godine kada je imala više od 40 posto glasova, ali u odnosu na kolovoz potpora joj je nešto narasla. Istodobno rastu i dva vodeća protukandidata. Zorana Milanovića bira četvrtina ispitanika - 25,5 posto. U protekla tri mjeseca bilježi rast, baš kao i Miroslav Škoro koji je sada na 19,2 posto.

Gledano po biračkom tijelu, očekivano, 70-ak posto HDZ-ovih, odnosno SDP-ovih birača zaokružuje kandidate koje podupiru njihove stranke, no 20-ak posto HDZ-ovaca bira Škoru, a ne Grabar-Kitarović. Iznenađujući je podatak da gotovo 12 posto SDP-ovaca umjesto Milanovića bira Grabar Kitarović. 

Bivšeg suca, sada europarlamentarca Mislava Kolakušića bira 9,3 posto ispitanika. On tijekom proteklih mjeseci bilježi pad, u odnosu na kolovoz pada za gotovo 3 postotna poena. Dejana Kovača, novog kandidata kojeg podupire HSLS, na Pantovčak želi poslati 2,6 posto ispitanika. Bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković je na 2,3 posto, a da predsjednik postane bivši član Živog zida Ivan Pernar, želi manje ispitanika nego prošlog mjeseca - 2 posto.

Bivši mostovac Vlaho Orepić je na 1,5 posto, dok je potpora Katarini Peović iz Radničke fronte pala ispod jedan posto. Istu potporu ima još jedan bivši mostovac Tomislav Panenić. Uza sve ove potencijalne kandidate ostalih je 1,5 posto, a neodlučnih 4,6 posto.

U drugi krug bi, prema rezultatima istraživanja najvjerojatnije ušli aktualna predsjednica i Zoran Milanović, a u takvom okršaju, baš kao i u onom s Miroslavom Škorom pobjeđuje Grabar Kitarović, ali ne glatko!

Da se sučele aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer, deset postotnih poena prednosti ima Grabar Kitarović. Nju bira 52,7 posto ispitanika, a Milanovića 42,8 posto. U odnosu na ovakav sraz u kolovozu, blagi pad bilježi predsjednica, a isti takav rast Milanović. Taj trend vidljiv je i u protekla tri mjeseca. 70 posto Škorinih birača, u ovom srazu, bira Grabar Kitarović, 27 posto Milanovića, dok su se Kolakušićevi glasovi podijelili, ali više ih bira Milanovića.

Neodlučnih je 4,5 posto, nedovoljno da promijene pobjednika, ali sve skupa upućuje na više nego napetu utrku.

Jednako bi napet bio sraz dvoje desnih kandidata. Grabar Kitarović, kao HDZ-ovu kandidatkinju odabralo bi 51,3 posto ispitanika, a bivšeg HDZ-ovca Miroslava Škoru 41,4 posto. Ovdje je nešto više neodlučnih - 7,3 posto. U odnosu na kolovoz predsjednica nešto bolje stoji, dok u ovakvom izboru Škoro gubi gotovo 4 postotna poena potpore.