SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIMJENA
 
McKinsey: Prednosti blockchaina ograničene za maloprodajne banke
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 09.06.2019. - 10:02:31
LONDON - Izvještaj konzultanta za menadžment McKinseya sugerira da maloprodajne banke sporije usvajaju tehnologiju blockchaina jer se suočavaju s više izazova u ostvarivanju potencijalnih koristi.

Među glavnim preprekama za veće usvajanje blockchaina je teško regulatorno okruženje oko potrošačkog financiranja i loša reputacija kriptovaluta, kao što je bitcoin, zbog čega je sektor maloprodajnog bankarstva "nervozan i oprezan" u pogledu bilo kakvih inicijativa vezanih za blockchain, kaže autor Hig Higginson.

Nasuprot tome, svijet investicijskog bankarstva intenzivno je eksperimentirao s blockchainom i pokrenuo niz inicijativa oko izdavanja obveznica, trgovanja, trgovinskog financiranja, privatnog kapitala i distribucije zarada fondova.

Međutim, Higginson sugerira da stalni pritisak na tržište maloprodajnog bankarstva može ohrabriti više banaka da razmotre projekte zasnovane na blockchainu. Potencijalni primjeri navedeni u izvještaju uključuju obradu plaćanja uplata, prevenciju prijevara i regulatorno izvještavanje.

McKinsey procjenjuje da bi se više od 4 milijarde dolara moglo uštedjeti na troškovima prekograničnog plaćanja usvajanjem tehnologije distribuirane glavne knjige, dok bi se dodatnih milijardu dolara moglo uštedjeti u troškovima "dobrodošlice" novim klijentima. Procijenjenih 9 milijardi dolara moglo bi se nadoknaditi u sprečavanju prijevara.
Još jedna prepreka usvajanju je poteškoća u jačanju suradnje između visoko konkurentnih maloprodajnih banaka i prevazilaženju izazova stvaranja pouzdanog digitalnog identiteta u decentraliziranoj mreži.

McKinsey sugerira da bi olakšavanje razmjene konvencionalne valute za digitalnu imovinu i stvaranje jasnije regulatorne slike moglo pomoći povećanju prihvatanja.