SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NADZOR
 
Matek: Hanfa nije zadužena za nadzor financijskih izvješća
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.10.2017. - 12:52:02
ROVINJ - Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfe) Petar-Pierre Matek rekao je u četvrtak da agencija nije zadužena za nadzor financijskih izvještaja ni jedne kompanije u Hrvatskoj te nema nikakvu odgovornost za revizorska izvješća Agrokorovih kompanija koje kotiraju na burzi, i koja su pokazala znatne ispravke u odnosu na ranija.

"Točnost financijskih izvješća je u nadležnosti uprave kompanije i revizora i Hanfa s time nema nikakve veze. Hanfina nadležnost je osigurati da se ta izvješća na vrijeme i na propisanim mjestima objave, a sami su ulagači onda dužni proučavati izvještaje i na temelju njih donositi svoje investicijske odluke", kazao je Matek u izjavi za Hinu na marginama konferencije "Izazov promjene: novi izazovi" u Rovinju, koju organiziraju Zagrebačka burza i Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Istaknuo je i kako Hanfa nije nadležna ni za nadzor financijskih izvješća.

Na upit ima li Hanfa zakonske mogućnosti kazniti odgovorne zbog nepravilnosti u financijskom izvještavanju koje je moglo dovesti do krivih investicijskih odluka dioničara, Matek je odgovorio, da s obzirom da to uopće nije u nadležnosti Hanfe, ona nema takvih zakonskih mogućnosti.

U vezi godišnjeg izvješća Hanfe koje je u Vladinoj proceduri, rekao je kako ne vidi razloga za negativno mišljenje iz Vlade o tom izvješću.

Inače, konferencija "Izazov promjene: novi izazovi" okupila je više od 400 sudionika, predstavnika svih grana financijske industrije iz Hrvatske, regije i svijeta.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić istaknula je na otvaranju skupa kako od 2012. godine otkad se krenulo u organizaciju konferencije s mirovinskim fondovima, broj sudionika raste za oko 30 posto. Skup nastoji potaknuti dijalog o vrlo aktualnim temama kao što su izazovi s kojima se suočavaju mala i srednja poduzeća u potrazi za kapitalom, dodala je.

Ocijenila je kako je Zagrebačka burza integralni i neizostavni element hrvatskog financijskog sustava.

Osmu godinu zaredom Poslovni dnevnik je u suradnji sa Zagrebačkom burzom dodijelio nagrade tvrtkama koje su ostvarile najbolje odnose s investitorima. Prva nagrada uručena je Valamar Rivieri, druga je pripala Hrvatskom telekomu, a treća Atlantic grupi.