SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLAĆE
 
Marić: Jesmo za povećanje plaća, ali...
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.08.2019. - 21:26:06
ZAGREB - Pred Vladom je cijeli niz problema koje treba riješiti, a neke i platiti. I na kraju sve to bi moglo doći na stol ministra financija Zdravka Marića.

U intervjuu za Novu TV istaknuo je da je legitmno pravo svih, kako zaposlenika, tako i njihovih predstavnika u okviru sindikalnih središnjica, a i njegovih kolega ministara da neke teme stave na stol. "Mislim da nema niti jedne osobe u Vladi, krenuvši od predsjednika Vlade, koja nije za povećanje plaće. Ali, sve u skladu s mogućnostima", rekao je Marić.

Ponovio je da se zalaže za horizontalni pristup oko plaća jer on znači da se gleda na sve, i medicinske sestre i policajce i carinike i zaposlene u socijali...

"S njima razgovaramo o osnovici. Paralelno s tim ideja je bila da napravimo temeljitu analizu uredbe o složenosti posla i koeficijentima pojedinih poslova. Možemo uzeti nekoga sa strane, dogovoriti se sa sindikatima i predstavnicima svih zaposlenih, da uzmemo nekog neutralnog tko će sagledati sve aspekte i između ostalog, ovaj element o kojem govorite – koje su profesije danas više tražene, koje odlaze, gdje smo deficitarni, gdje bi mogli postati deficitarni, da se sve to stavi na stol."

Kaže i da rade na novom Zakonu o plaćama, ali i da prije žele korigirati osnovicu.

"Ne na način uranilovke nego da jednostavno zahvatimo sve, a da probamo pohvatati sve specifičnosti pojedinih radnih mjesta. Tko uopće danas može uzeti u obzir složenost posla jednog policajca koji danas odlazi na granicu i bavi se migracijama, legalnim i ilegalnim migrantima, u odnosu na recimo prije 10 godina, kada tog problema nije bilo", zapitao se.

Na pitanje mogu li više od dva posto očekivati doktori, sestre, prosvjetni radnici odgovara:

"Sve je predmet razgovora. Na ništa nismo odmahnuli i rekli da ne dolazi u obzir. Naravno, i ovo što ste maloprije rekli – na ovakav način mislim da stvoriti pritisak nije korektan, jer još uvijek imamo problem namaknuti tih pola milijarde kuna za ovu godinu – što će se dogoditi.

Najavio je i pad kamata za građane.

Da, pale su i aktivne i pasivne. Rekao bih da je na nama izazov. Imamo povećanu štednju građana, treba otvoriti neke alternativne mogućnosti. Jer građani imaju dovoljno visoke iznose štednje, a one u bankama ne nose neke velike prinose. O tome treba razmisliti – da se otvore neke mogućnosti dodatnih ulaganja za građane.

Znači, očekujete pad kamata za građane?

"U svakom slučaju, kako aktivnih, tako i pasivnih."