SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAVEZNICI
 
Macron: Uvjerili smo Trumpa da zadrži vojsku u Siriji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.04.2018. - 07:42:08
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je uvjerio američkog kolegu Donalda Trumpa, koji je želio povući američke snage iz Sirije, da ih tamo zadrži.

U telefonskom razgovoru uoči napada u subotu, Macron je, kako je rekao, uvjerio Trumpa da se ne povlači iz Sirije. "Uvjerili smo ga da je tamo potrebno ostati", kazao je.

Četrdeset i osam sati nakon američkih, francuskih i britanskih napada, francuski je predsjednik dugo govorio o Siriji.

Naglasio je i da je uvjerio Trumpa da ograniči subotnje napade na postrojenja za kemijsko oružje.

Braneći akciju, kazao je: "Došli smo do točke kada su napadi bili neophodni kako bi se međunarodnoj zajednici vratila vjerodostojnost".

Akcija Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije izvedena u noći na subotu zbog navodnog napada sirijskog režima kemijskim oružjem na Dumu bila je "uspjeh na vojnoj planu", rekao je Macron u televizijskom intervjuu.

Odbacio je moguće proglašavanje akcije nelegitimnom naglašavajući da je u Siriji djelovala "međunarodna zajednica".

"Imamo tri članice Vijeća sigurnosti UN-a koje su sudjelovale", rekao je, misleći pritom na svoju zemlju, na SAD i Britaniju.

Francuska vojnom akcijom nije objavila rat Siriji Bašara al Asada, dodao je Macron, podsjećajući da Pariz želi inkluzivno političko rješenje rata u Siriji koje bi uključilo sve sudionike.

U intervjuu televizijskim postajama BFMTV i RMC i portalu Mediapart također je rekao kako je potrebno, da bi se postiglo trajno rješenje "razgovarati s Iranom, Rusijom i Turskom".