SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NA VRHU
 
Lufthansa u 2017. ponovo najveći avioprijevoznik u Europi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.01.2018. - 15:41:52
BERLIN - Njemačka Lufthansa Group ponovo je prošle godine osvojila poziciju najvećeg avioprijevoznika u Europi po broju prevezenih putnika, svrgnuvši s trona Ryanair koji je zbog problema s rasporedima pilota bio prisiljen otkazati tisuće letova.

Lufthansa je u srijedu objavila da je prošle godine prevezla ukupno 130 milijuna putnika. Ryanair ih je prevezao 129 milijuna i time izgubio titulu najvećeg koju je Lufthansi preoteo 2016. godine.

Njemačka kompanija bilježi snažan rast nakon što je krajem 2016. godine preuzela Brussels Airlines i zacrtala proširenje poslovanja diskontnog brenda Eurowingsa koji bi trebao postati treći prijevoznik u Europi u segmentu direktnih ruta između zračnih luka, bez usputnog zaustavljanja.

Lufthansi je na ruku išao i slom njemačkog konkurenta Air Berlina u drugoj polovini 2017. godine.

Ryanair je pak srezao ambiciozne planove širenja poslovanja nakon što je zbog problema s rasporedima ostao bez dovoljno raspoloživih pilota te je bio prisiljen otkazati 20 tisuća letova.

Air France-KLM prevezao je prošle godine 98,7 milijuna putnika, 5,6 više nego u godini ranije, uz podršku diskontnog prijevoznika Transavije.

IAG, krovna tvrtka British Airwaysa i Iberije, prevezao ih je 104,8 milijuna, četiri posto više nego 2016. godine.

Lufthansa je već osvojila titulu najvećeg europskog prijevoznika u kategoriji prijeđenih kilometara odnosno prihoda po putničkom kilometru (RPK), budući da leti na bliže i dalje destinacije dok Ryanair leti samo na one bliže.