SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MIROVINCI
 
Loša godina za mirovinske fondove
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 04.01.2018. - 09:03:56
ZAGREB - U odnosu na izvanredno uspješnu 2016. godinu, u protekloj godini obvezni mirovinski fondovi ostvarili su znatno skromnije zarade. 

Pritom je najlošije prošla većina osiguranika koja drži ušteđevinu u fondovima kategorije B. Najzadovoljniji pak mogu biti članovi konzervativnih fondova kategorije C te oni koji su štednju povjerili menadžerima Erste Plavog fonda

Na slabiju izvedbu obveznih mirovinskih fondova utjecale su povijesno niske kamatne stope na obveznice i ostale vrijednosne papire s fiksnim prinosom, ali i gubici na dionicama Agrokorovih kompanija. Ovisno o kategoriji fonda, prosječni prinosi u protekloj godini varirali su od 3,21 do 6,2 posto, piše Tportal.

Najslabije rezultate donijeli su fondovi kategorije B, u kojima za mirovinu štedi većina hrvatskih građana. Prosječni prinos četiri B mirovinska fonda iznosio je 3,21 posto, a za usporedbu, u 2016. dosegnuo je gotovo sedam posto.

Pritom su najuspješniji bili menadžeri Erste Plavog fonda s prinosom od 5,37 posto, a osjetno su podbacili upravitelji AZ fonda, koji su na imovini zaradili tek 1,44 posto.

Fondovi kategorije A, namijenjeni osiguranicima sklonijima većem riziku, ostvarili su nešto više prinose nego oni kategorije B, ali je kod njih negativna razlika u odnosu na 2016. bila još veća.

Prosječni prinos u kategoriji A iznosio je 4,76 posto dok je u 2016. bio dvoznamenkasti (11,8 posto). Najuvjerljivije rezultate postigli su menadžeri Raiffeisen fonda (7,34 posto). Slabije rezultate od prosjeka bilježe PBZ CO i Erste Plavi, a na dnu je AZ fond s prinosom od 3,49 posto.

U kategoriji C, namijenjenoj štedišama koji su se već približili mirovini, rezultati su puno bolji. Prinos četiri konzervativna fonda u prosjeku je iznosio 6,2 posto, što predstavlja odličan rezultat s obzirom na nizak stupanj rizika. Najuspješniji, Erste Plavi fond svojim je osiguranicima zaradio 7,53 posto na uloženu imovinu. Natprosječne rezultate ostvario je i Raiffeisen fond, a najlošije su prošli članovi PBZ CO fonda.

Kada se promatra duži rok, zarade su puno ujednačenije. Fondovi kategorije B od početka rada 30. travnja 2002. ostvarili su prosječni godišnji prinos od 5,78 posto. Po uspješnosti prednjači Erste Plavi s prinosom od 6,16 posto, a natprosječni rast vrijednosti (5,95 posto) bilježi i Raiffeisen fond. Najniži prinos (5,28 posto) ima PBZ CO fond, a malo ispod prosjeka je i AZ fond.