SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPREMNOST
 
Londonska burza spremna prodati poslovanje u Francuskoj radi spajanja s Deutsche Boerse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.01.2017. - 17:08:38
LONDON - Londonska burza (LSE) objavila je u utorak da će prodati francusku podružnicu klirinške kuće LCH europskom konkurentu Euronextu kako bi ispunila jedan od uvjeta regulatora za planirano spajanje s njemačkim burzovnim operaterom Deutsche Boerse.

Vrijednost transakcije je 510 milijuna eura u gotovini, navode iz LSE Grupe, napominjući da predloženu prodaju "mora analizirati i odobriti Europska komisija u vezi s preporučenim spajanjem Londonske burze i njemačkog burzovnog operatera".

Zabrinutost zbog mogućeg narušavanja tržišnog natjecanja osujetila je pokušaje spajanja dva tržišna operatera u 2000. i 2005. godini, napominje AFP.

U međuvremenu je uloga klirinških kuća na financijskim tržišta još više dobila na težini te one danas, između ostalog, pružaju kupcima i prodavateljima usluge osiguranja od povlačenja ugovornih partnera iz dogovorenih transakcija, u zamjenu za garanciju u gotovini.

U Londonu se godišnje sklapaju eurski bilateralni platni sporazumi u ukupnoj vrijednosti 1.300 milijardi eura, što bi se moglo promijeniti nakon britanske referendumske odluke o izlasku iz Europske unije.

Spajanje Londonske burze i Deutsche Boerse kreiralo bi diva u segmentu financijskih tržišta koji bi se mogao natjecati i sa Čikaškom burzom i s IntercontinentalExchange (ICE) iz SAD-a, te s burzom u Hong Kongu.

Nova grupa bila bi najvećima u svijetu po broju uvrštenih dionica i tržišnim podacima, povezujući londonsko tržište u eri nakon Brexita s frankfurtskim tržištem, vodećim u eurozoni.

Predloženi sporazum naišao je na žestoke kritike u Francuskoj, Belgiji, Portugalu i Nizozemskoj, koji strahuju za pozicije svojih burzi, inače u vlasništvu Euronexta.

Deutsche Boerse upravlja Frankfurtskom burzom, klirinškom kućom Clearstream sa sjedištem u Luksemburgu i platformom za trgovanje izvedenicama Eurex.

(Hina) xmm ygple

VEZANE VIJESTI

Američke sankcije: Iran traži sastanak sa skupinom 5%2B1

Merkel i Hollande razgovarali o Ukrajini i Siriji pred summit EU-a

Trumpovi porezni poticaji mogli bi pokrenuti val spajanja farmaceutskih tvrtki

INTERVJU Kuščević: Spajanjem zemljišnjih knjiga i katastra mape iz doba Franje Josipa konačno odlaze u muzeje

FT: njemačka plinska grupa Linde i američki Praxair pred objavom dogovora o spajanju

Coca-Cola kupuje od AB InBeva većinski udio u afričkoj punionici

Hammond se zauzima da Britanija dogovori prijelazne aranžmane s EU-om

Beogradska burza postala aktivna članica SEE Link mreže

Velika Britanija dozvolila in vitro oplodnju od tri roditelja

Škotska smišlja planove za ostanak na europskom tržištu nakon Brexita

HINA