SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMJENE
 
Ljudi nemamo, roboti dolaze
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 07.04.2019. - 18:51:21
KOLUMNA - Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) nas je ovih dana dobrano zabrinuo. Kažu da se Hrvati ovoliko nisu iseljavali ni u ratovima. 

Razmišljajući i promišljajući o našoj budućnosti, prema prognozama iz Beča, najbolje bi bilo da svi iselimo ili da se konačno primimo posla. Sad, kad znamo da smo četvrta zemlja po starosti u Europi, to ''primiti se posla'' može biti višeznačno. Budući smo, po statistici, stanovništvo na pragu klimakterija, najbolje ili da se molimo za čudo ili da krenemo u posvajanje Afrikanaca, Azijaca, ali i Švicaraca. Potonjih ne bi bilo na odmet da ih imamo barem milijun. 

Nažalost, projekcije su takve da će nam do 2045. nedostajati 20% radne snage. Što se tiče Plenkovićeve vlade, ne može toliko nedostajati radne snage koliko oni mogu dignuti stopu nezaposlenosti. Institut upozorava na loše trendove u jugoistočnoj Europi, no osim kritika i drame, nudi konkretna rješenja. Jedno od njih je i automatizacija. 

Andrej bi, možda, pomislio da je riječ o onim kockarskim. Ne, riječ je o potpunoj automatizaciji kakvu već desetljećima imaju Japanci u uslužnoj djelatnosti i industriji. Kako nam sve više nedostaje turističkih radnika tako je automatizacija nasušna potreba. Donekle se ona sve više koristi u poljoprivredi kod kompjuteriziranih višenamjenskih traktora, kombajna, no robotika u sektoru o kojem ovisi hrvatski proračun na razini je parne revolucije i tek nam slijede radničke sabotaže sa sandalama. 

Da, hrvatska budućnost su roboti što se sjaje na ljetnom suncu i ne grintaju o fjaki. Dok uspješno izvozimo mladu radnu snagu, Hrvatsku bismo mogli oplemeniti umjetnom inteligencijom. IT sektor nam vapi za stručnjacima, institucije su nam zarobljene diktaturom uhljeba, a školstvo nam ima sve niže kriterije. Prirodno je i sasvim logično da kad nema zdrave pameti u nas, sve prepustimo umjetnoj inteligenciji. Da bismo u tome uspjeli potrebno je kvalitetnije korištenje europskih fondova. 

Predbacuje nam se da nismo baš uspješni u povlačenju sredstava. Zato jesmo u produciranju laži, mita i korupcije. Razvojem automatizacije otvorili bismo prostor većim investicijama te ne bi, zbog manjka radne snage, upali u daljnje propadanje.

Možda bi bilo najbolje da s automatizacijom krenemo od Sabora. 

Tamo se ionako sve radi po automatizmu, bez promišljanja te unaprijed određenom programu.  Za nas ima spasa ukoliko počnemo slušati pametnije od sebe lišavajući se vlastita ega. No, ego je oduvijek carevao ovim prostorima. Nadobudni knezovi političkih stranaka možda se znaju koristiti pametnim telefonima no pamet im nije baš na usluzi. Nedavne snimke iz Sabora ne ulijevaju optimizam u našu budućnost. Daleko smo od bilo kakve inteligencije. Ukoliko i realni sektor razvije automatizaciju, teško da bi i sam Terminator pomogao Najljepšoj Našoj. Imamo sve; ljepotu, potencijal, budućnost, no što kad nas koče oni koji su od Sabora stvorili Pleme spiljskog medvjeda. 

Dok u svijetu koriste robote u svim segmentima života, mi smo, napokon, otkrili čemu služi vatra, pa na ''zidovima'' društvenih mreža, političari iz plemena, urezuju svoje crteže uspješnog lova na medijske mamute. Budućnost je pred nama.

Automatizacija nije kraj svijeta, već kraj načina života kojim smo živjeli. 

Vrijeme je da izađemo iz svojih okvira. Drugi svjetski rat je odavno završio, a mi nikako da objavimo rat idiotizmu. Možda političari mogu zatvoriti Europu usred Zagreba, no Europu nitko ne može oduzeti naprednom čovjeku. To je pitanje automatizma. Nečeg na što imamo pravo i kad nam oduzmu sva prava. Ne možeš zaustaviti vrijeme kao ni napredak. 

To jednostavno dođe, koliko god da se političari opirali bacajući svoje sandale u kotač napretka.