SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Kvartalna dobit Lenova potonula za dvije trećine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.02.2017. - 20:03:38
PEKING - Kineski tehnološki div Lenovo izvijestio je o osjetnom padu dobiti u tromjesečnom razdoblju do kraja 2016. godine, uz snažan pad prodaje pametnih telefona u kojima traže rješenje za posustalu potražnju za osobnim računalima.

Kineska je tvrtka vodeći proizvođač osobnih računala u svijetu a zbog pada tog tržišta odlučili su proširiti poslovanje s 'pametnim' telefonima. Pritom teško drže korak s konkurencijom poput Applea kao i s pametnim telefonima koji koriste operativni sustav Android.

U srijedu su izvijestili da im je neto dobit u trećem fiskalnom tromjesečju koje je završilo u prosincu potonula 67 posto, na 98 milijuna američkih dolara.  

Analitičari Bloomberga u prosjeku su prognozirali da će iznositi 145,9 milijuna dolara.  Prihodi kompanije su također pali, i to šest posto, na 12,2 milijarde dolara.

U promatranom im je razdoblju prodaja pametnih telefona brandova Moto i Lenovo potonula 23 posto. Sličan su postotni pad prodaje zabilježili i u poslovanju s podatkovnim centrima, koje uključuje servere, pohranu, softver i usluge. 

Nasuprot tome, u poslovanju s osobnim računalima i pametnim uređajima, što uključuje tablete, prodaja im je blago porasla, za dva posto, zahvaljujući snažnom rastu u Sjevernoj Americi, navode u kompaniji.

Ističu ipak kako su se suočili s "ozbiljnim izazovima u svoje tri glavne linije poslovanja, s podatkovnim centrima, mobilnim uređajima, osobnim računalima i pametnim uređajima".

Osim smanjene potražnje za osobnim računalima, poslovne rezultate Lenova pritisnule su i rastuće cijene komponenata za uređaje. 

Američke kompanije HP i Dell nakon Lenova su vodeće na svjetskom tržištu osobnih računala. Sve tri tvrtke povećale su tržišni udio u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju, navodi se.

Lenovo je u siječnju predstavilo uređaj 'Smart Assistant' ('pametni pomoćnik'), koji prepoznavanjem glasa korisnika izvršava zadatke, uključujući pretragu interneta i glazbene liste. 

Kompanija je također u pregovorima oko potencijalnog spajanja s japanskim proizvođačem osobnih računala Fujitsu.