SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Kraus na komemoraciji u Jasenovcu: Tražimo da se Vlada i Sabor pridržavaju Ustava
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.04.2018. - 17:52:04
JASENOVAC - Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u RH dr. Ognjen Kraus istaknuo je u nedjelju na komemoraciji žrtvama bivšega koncentracijskog logora Jasenovac da se Vlada i Hrvatski sabor moraju pridržavati hrvatskoga Ustava, odnosno toga da je neustavan pozdrav »Za dom spremni«.

Komemoracija žrtvama bivšega ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac, u kojemu su stradali brojni Židovi, održana je u nedjelju u organizaciji ŽOZ-a i Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, a treći put zaredom priređena je neovisno od središnje državne komemoracije.

Skandalozna poruka da se »Za dom spremni« može koristiti u komemorativnim prilikama

Okupljenim sudionicima komemoracije Kraus je objasnio zašto ove, kao i u prethodne dvije godine, sami organiziraju komemoraciju u Jasenovcu, odnosno zašto treći put ne sudjeluju u središnjoj državnoj komemoraciji.

- Mi tražimo da se Vlada i Sabor pridržavaju Ustava Republike Hrvatske. Povjerenstvo za sučeljavanje s prošlošću, nakon godinu dana rada, utvrdilo je da je pozdrav 'Za dom spremni' neustavan. Zato je njegova poruka još skandaloznija, kada predlaže da se taj pozdrav može koristiti u komemorativnim prilikama. Dakle, izuzetno – što god to značilo«, istaknuo je predsjednik ŽOZ-a . Dodao je kako je »predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio da bi se ta iznimka regulirala zakonom«.

S tim u vezi, Kraus je ustvrdio kako se »u pravnim državama, kada je neka zakonska odredba neustavna, ona usklađuje s Ustavom, a kada su upravni akti nadležnih tijela u suprotnosti sa zakonom ili Ustavom, oni se poništavaju, odnosno stavljaju van snage«.

- Mi očekujemo da Vlada u najkraćem roku uputi u Sabor prijedlog zakonskih odredaba, koje će se uskladiti s hrvatskim Ustavom da se konačno riješi ovo pitanje njegovim izglasavanjem. Pozdrav – Za dom spremni – u bili kakvoj upotrebi i obliku u RH za nas nije prihvatljiv, istaknuo je Kraus.

Predsjednik ŽOZ-a ocijenio je da se »židovska zajednica ne može složiti s revizijom povijesti, ne možemo se složiti s izjednačavanjem NOB-a i NDH, NDH i SFRJ, kada se govori o totalitarizmu. NDH je bila sazdana na rasnim zakonima, zar se to može izjednačavati«.

Kraus je zatražio da hrvatska predsjednica i Vlada budu »jasni u svojim porukama i bez stalnoga ali«.

- Doprinos Židova kulturnom, privrednom, znanstvenom, zdravstvenom i drugim područjima djelovanja u povijesti Hrvatske u nesrazmjeru je s našim brojčanim prisustvom nekada, a posebno danas. Zato smatramo da zaslužujemo barem minimalno poštovanje, razumijevanje i dijalog kad se nešto radi ili odlučuje u vezi sa židovskom zajednicom, ustvrdio je Kraus.

- NDH je bila jedina država u Europi koja je imala rasne zakone prema uzoru na nacističke, podsjetio je Kraus, a obraćanje je završio riječima – »Nadam se da ćemo dogodine svi zajedno komemorirati žrtve ovoga logora.«

Molitvu za duše ubijenih Židova u jasenovačkom logoru održao je glavni rabin ŽOZ-a i rabin Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Luciano Moše Prelević,, a potom su u prostor kamenog cvijeta položeni vijenci i po židovskoj tradiciji mali kamenčići.

U ime države Izrael vijenac je položila veleposlanica u RH Zina Kalay, francuski i kanadski veleposlanik, te predstavnici veleposlanstva Njemačke, Austrije, SAD, Srbije kao i Srpskoga narodnog vijeća (SNV)