SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOGIČNO PITANJE
 
Kovačević: Gdje bi predsjednica to posredovala, ako Sberbank tuži Hrvatsku, a ona predstavlja državu?
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 20.10.2017. - 09:41:13
ZAGREB - Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi, ustvrdio je da je sastanak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi između ostalog posljedica rada ruskog ambasadora Anvara Azimova u Hrvatskoj, ali i znak da su obje strane pokazale spremnost na suradnju koja je bila svedena na najnižu moguću razinu Činjenicu da se hrvatska predsjednica sastala i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pripisuje njezinim naporima da bude zapažena, u čemu i uspijeva. 

Kovačević ističe da Rusija trpi zbog sankcija i traži svaku priliku za međunarodnu suradnju, pa je i Hrvatska - prilika.

- Za Rusiju je dobar znak što je Prvo plinarsko društvo potpisalo ugovor s Gazpromom da se u 10 godina Hrvatskoj isporuči milijarda kubika plina. To je povratak na odnose koji su postojali prije 2008. godine, istaknuo je Kovačević, gostujući u Novom danu televizije N1.

Što se tiče Agrokora, navodi da je Putin u javnom obraćanju spomenuo samo činjenicu da su ruske banke financirale Agrokor, dok se u dijelu sastanka skrivenom od javnosti govorilo o pravom problemu. 

- Nije slučajno ni to da je na službenom ručku bio i predsjednik Sberbanke, kaže Kovačević.

Koliko situacija s dugovanjima može narušiti odnose?

- Može narušiti ako rješenje bude takvo da ili jedna ili obje strane budu njime nezadovoljne. Rusija očekuje naplatiti svoj dug i Sberbank je spreman tužiti Republiku Hrvatsku, ako se ispostavi da nemaju iz čega namiriti potraživanja. Tu iznenađuje izjava predsjednice da bi ona mogla posredovati u rješavanju tih pitanja. Gdje bi ona to posredovala, ako Sberbank tuži Republiku Hrvatsku, a ona predstavlja državu? Rusija će taj problem koristiti i za ispunjavanje svojih djelomičnih interesa i mogli bi na nekom drugom području tražiti ustupke, konstatira Kovačević.

- Do odlaska predsjednice u Rusiju u javnosti se činilo kao da predsjednica vodi svoju, a premijer svoju vanjsku politiku, ali ovaj put je javnost obaviještena da su Banski dvori i Pantovčak usuglasili stajališta. Dobro je to što su stajališta usuglašena, ali nije dobro što se o tome obavještava javnost, jer to treba biti logična stvar', odgovorio je Kovačević.