SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIMOS
 
Konačno riješene nejasnoće oko Cimosa između Slovenije i Hrvatske
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.02.2017. - 19:35:13
LJUBLJANA- Slovenija i Hrvatska uspjele su riješiti sva sporna pitanja koja su bila uvjet za privatizaciju koparskog Cimosa, njegovu prodaju talijanskom kupcu fondu Palladio Finanziaria, javljaju u četvrtak slovenski mediji koji se pozivaju na neslužbene izvore.

"Unatoč svim problemima koji su se pojavljivali i nekim manjim pitanjima koja još ostaju, možemo s optimizmom gledati na budućnost Cimosa", kazao je za Slovensku televiziju slovenski ministar gopsodarstva Zdravko Počivalšek, potvrđujući da je došlo do sporazuma koji su formalizirali hrvatska Agencija za sanaciju banaka i zaštitu depozita DAB i slovenska "loša banka", a tiču se pitanja prijenosa dijela duga Cimosa prema nekadašnjoj Riječkoj banci na slovensku lošu banku, suvlasnicu Cimosa.

Dogovor koji su na svojih nekoliko sastanaka dogovorili Počivalšek i hrvatski ministar državne imovine Goran Marić navodno je potkraj prošlog tjedna postao upitan zbog zahtjeva hrvatske strane da se radna mjesta i opseg proizvodnje u tri pogona Cimosa u hrvatskoj Istri i broj narudžaba održe još najmanje dvije godine, što nije bilo usklađeno sa stajalištima talijanskog kupca iz Vicenze.

Čini se ta su te nejasnoće sada uklonjene pa se uskoro očekuje da će Palladio Finanziaria moći finalizirati kupoprodajni ugovor sa slovenskom državom o Cimosu koji bi ovom proizvođaču dijelova za automobilsku industriju omogućio nastavak rada i stabilno poslovanje.

Palladio Finanziaria je obećao da će preuzeti veći dio financijskih obveza Cimosa prema bankama i dobavljačima, osigurati normalnu razinu narudžaba, te da će Cimos stablizirati i dokapitalizirati s 20 milijuna eura, javili su slovenski mediji.

Kako navode, dogovor Slovenije i Hrvatske oko problema dugova u Hrvatskoj i razine narudžaba za tri pogona u Istri uskoro treba potvrditi i talijanski kupac.