SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TUŽBA
 
Barović tužio Skupštinu zbog Solane
Autor/izvor: SEEbiz / Dan / CdM
Datum objave: 05.09.2012. - 12:17:56

PODGORICA - Eurofond, podgoričkog biznismena Veselina Barovića, koji upravlja Solanom "Bajo Sekulić", predao je tužbu Ustavnom sudu protiv Skupštine za nezakonito donesenu odluku o izmjeni prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, kazao je Danu izvršni direktor Eurofonda Boiša Šotra.

"Tužba je predata prije deset dana, dok je Ustavni sud tek u ponedjeljak počeo sa radom. Ne znamo kada će se izjasniti o tužbi, ali se nadamo da će to biti što skorije", rekao je Šotra i dodao da su o svemu obavijestili i kancelariju Evropske unije, piše Dan.

Parlament je krajem jula usvojio predlog izmjene prostornog plana do 2020. godine kojim se Solani daje status zaštićenog područja i onemogućava gradnja turističkih kompleksa na 15 miliona kvadrata zemljišta u zaleđu Velike plaže.

Šotra je naveo da Skupština nije imala pravo da po skraćenom postupku donese ovu odluku jer zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata decidno propisuje način izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije, sa posebnom naznakom da se moraju vršiti po istoj proceduri kako su i usvojene, što je u ovom slučaju izostalo.

Izmjenom prostornog plana gube svi povjerioci Solane jer će cijena kvadrata biti znatno niža, što ne odgovara Baroviću koji od 2003. godine upravlja Solanom. Barović je dvije godine kasnije uveo programirani stečaj zbog duga od 13.000 eura, dok je usvajanjem prostornog plana 2008. godine zemljište Solane preimenovano iz industrijske u građevinsku zonu, čime je omogućena izgradnja turističkih kompleksa. Tom promjenom je cijena kvadrata sa 30 centi skočila na 100 eura, što je omogućilo vlasnicima Solane da, nakon što je 2011. godine uveden klasični stečaj, oglase prodaju zemljišta po početnoj cijeni od 257,8 miliona eura u januaru. Prva licitacija u januaru je propala, kao i druga u julu, čija je početna cijena bila 230 miliona.