SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STAVOVI
 
Kocijančič: EU daleko važniji ekonomski partner Balkanu od Kine
Autor/izvor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
Datum objave: 09.09.2019. - 14:45:58
BRUXELLES - Europska unija namjerava intenzivirati dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana, kako bi objasnila prednosti financiranja kroz velike instrumente infrastrukturnih projekata EU, ujedno apelirajući na vlasti da posebnu pažnju posvete osiguravanju ulaganja drugih partnera koji pomažu regijiu da ispuni standarde EU.
Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdila Maja Kocijančič, glasnogovornica EU nadležna za regije.

Kocijančič objašnjava da financiranje Europske unije za infrastrukturu obuhvaća bespovratna sredstva koja su pomiješana s kreditima s atraktivnim kamatama.

"To je u suprotnosti s kineskim financiranjem, koje dolazi gotovo isključivo u obliku zajmova sa značajnim financijskim obvezama. Stoga vlade trebaju biti oprezne da ove investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke razine zaduženosti što bi moglo rezultirati kontrolom transfera strateške imovine i resursa u budućnosti", upozorila je Kocijančič.

Ona podvlači da regija Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, te da dio ovog procesa podrazumijeva i neophodnosti da se nadoknadi modernizacija infrastrukture u ovim zemljama. Prema evropskim dužnosnicima, investicije u regiju moraju biti u skladu s visokim standardima javnih nabavi i transparentnosti. Također poručuje da Europska unija očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune svoje obveze u skladu s njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), "posebno u pogledu državne pomoći i javnih nabavi i da zaštite fiskalnu održivost svojih ekonomija i investicija".

Maja Kocijančič s druge strane podsjeća da je EU daleko glavni partner regije za trgovinu i investicije tako što 70 posto trgovine Zapadnog Balkana je sa EU, a 60 posto direktnih stranih investicija u regionu je iz EU.

"Suprotno tome, manje od 6 posto trgovinske i strane investicije u regiji potječe iz Kine", poručuje ona.

Problemom kineskog finansijskog uticaja u zemljama regiona se bavila i strategija Europske komisije o proširenju, koja je objavljena u veljači 2018. godine. U ovom dokumentu se upozorava da je Kina povećala poslovanje i investicijske aktivnosti u regionu koje mogu u principu ponuditi nove mogućnosti.

"Međutim, ove investicije često zanemaruju socijalno-ekonomsku i finansijsku održivost", podvlači se u Strategiji Evropske Komisije.

S druge strane prema službenim podacima, EU je dala preko 11 milijardi eura za razvoj prometne i energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu. Od 2015. godine, Europska unija je pojačala svoju podršku razvoju povezanosti regije s preko 3,2 milijarde eura investicija koje su, kako se kaže, stvorile radna mjesta i integrirale infrastrukturu regije u paneuropske mreže kako bi se maksimizirao ekonomski potencijal regije i njegova konkurentnost.