SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DELIKATESE
 
Kinezi se zaljubili u pršut, Španjolci nemaju dovoljno zaliha
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.12.2017. - 08:42:38
MADRID - O luksuznoj robi sa Zapada sve ovisniji Kinezi potpuno su ludi za poznatim španjolskim pršutom Patanegra. Potražnja je toliko velika da Španjolci nemaju zaliha. 

Nakon što su kineski novi bogataši otkrili radosti skupih francuskih vina, kavijara i tartufa, sada su "napali" na iberijsku šunku, koja je poznata kao najbolja na svijetu. Špajolnci je prave od mesa crnih svinja, koje se uglavnom hrane žirom. 

No, kako piše The Guardian, potražnja je tolika da već ugrožava zalihe šunke, pa u ovom predbožićnom razdoblju, kada Španjolci jedu veliki broj delikatesa, cijene rastu. 
Nedavno uklanjanje ograničenja na uvoz je omogućilo ovom vrhunskom proizvodu da "nađe svoje zasluženo mjesto na tržištu, uz kavijar i pršut", prenio je list El Pais izjavu Renea Lemea, šefa izvoza čuvenog Cinco Jotas brenda. 

Kineze, velike ljubitelje svinjetine, sada je potpuno očarala Patanegra. Problem je u tome što najbolje šunke zriju nekoliko godina te je potražnja sada veća od zaliha, pa su cijene skočile za 10 posto. Sedam i po kilograma teško sušenih butova koštaju između 150 i 600 eura.