SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINA-SAD
 
Kineski regulator istražuje moguće posljedice viših američkih carina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.02.2017. - 17:05:02
ŠANGAJ - Kineski devizni regulator pokrenuo je početkom veljače istraživanje među kompanijama u Šangaju o utjecaju koje bi moguće protekcionističke mjere SAD-a imale na prekograničnu trgovinu, doznaje Reuters od dva anonimna izvora. 

Državna uprava za devizne tečajeve (SAFE) istraživanjem je obuhvatila tvrtke s dugom tradicijom trgovanja i prekograničnih plaćanja sa SAD-om. Nastoje utvrditi imaju li proizvodne pogone u Americi, koliki im je prag tolerancije na više carine i mogući odgovor, kaže jedan od izvora. 
Američki predsjednik Donald Trump u više je navrata zaprijetio uvođenjem viših carina na uvoz iz Kine, čime bi SAD uzvratio na - kako tvrdi - nepoštenu trgovinsku praksu. Pritom novi američki predsjednik od preuzimanja dužnosti 20. siječnja nije zasada poduzeo ništa kako bi svoje prijetnje proveo u djelo.

"Stvar je još u fazi istraživanja. Situacija se razlikuje od jedne kompanije do druge. Ako doista dođe do trgovinskog rata, bit će pritiska", izjavio je anonimni izvor. 

Ured SAFE-a u Šangaju nije odmah bio dostupan za komentar te Reutersove informacije. 

U upravi također analiziraju poslovanje kineskih ogranaka američkih kompanija, uključujući njihove poslovne modele. Žele utvrditi i hoće li preseliti proizvodnju u druge zemlje ili prodati kinesko poslovanje.