SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUME
 
Kineski Linglong planira gradnju fabrike guma u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.04.2018. - 11:50:00
Zadnja izmjena: 16.04.2018. - 12:11:13
BEOGRAD - Kineski proizvođač guma Linglong već godinu dana traži lokaciju za svoj evropski pogon, a Srbija ima najviše šansi od četiri države u konkurenciji, pišu današnje Novosti.

Prema saznanjima tog lista, kineski gigant još pregovara sa srpskim institucijama, a radi se o investiciji vrednoj 400 mil EUR.

Evropski gumarski žurnal, pozivajući se na kineski izvor, nedavno je objavio da su Kinezi odlučili i da je Srbija definitivni izbor. Vest je preneo i češki privredni list Hospodarske novini, jer je Češka važila za ozbiljnog kandidata.

- Iako je češki predsednik Miloš Zeman prilikom posete Moravsko-šleskoj oblasti najavio da će tu doći, kineska fabrika guma je između Češke, Poljske, Slovačke i Srbije izabrala Srbiju - piše češki list.

Navode češkog lista nisu želele da zvanično komentarišu češke institucije zadužene za razgovore sa investitorima. Baš kao ni srpske.

- Tačno je da se Linglong interesovao za ulaganje u Srbiji, ali se konačna odluka još ne zna - kažu izvori Novosti upućeni u tu granu industrije.

Taj list piše da je plan kineske kompanije da iz nove fabrike godišnje izađe 10 miliona guma za putnička, 2 miliona za teretna i 10.000 guma za terenska vozila.

Da Linglong razmišlja o Srbiji, čulo se još pre godinu dana. Kineski ambasador Li Mančang najavio je prošlog juna da bi u Srbiju mogao da stigne veliki proizvođač guma iz te zemlje.

Ova kompanija je godinama unazad u prvih 20 svetskih proizvođača guma i prvih pet u Kini.