SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Kineske kompanije u mega projektu logističko-distributivnog centra u Kazahstanu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.01.2018. - 10:44:29
ASTANA - Kineske kompanije COSCO i Luka Lianyungang grade u Kazahstanu najveći logistički distributivni centar na svijetu. 

Projekt se zove Khorgos Gateway, tamo grade novi grad za 100.000 ljudi, grad koji se nalazi doslovno u pustinji i u blizini granice s Kinom. Riječ je o površini od čak 600 hektara.

Povezan je željeznicom s Kinom i tim koridorom će kontejneri ići vlakovima prema Europi, što je novi važan krak Puta svile, koji dugoročno može uzeti dio pomorskog prometa, koji ide kroz Suez prema Sredozemlju i Jadranu. 

Naravno, sve ovo nije nimalo slučajno. Kazahstanski razvojni projekt Nurly Zhol sinergijski je povezan s kineskim programom "Jedan pojas, jedan put".

Iako je transport vlakom skuplji od transporta brodom, putovanje vlakom iz Kine prema Europi traje 20 do 25 dana, a brodom oko 45 dana. Khorgos bi mogao postati kineski projekt stoljeća, koji će dramatično izmijeniti transportne rute između Kine i Europe, posljedično i element na koji moraju računati sve europske luke, pa tako i luke sjevernog Jadrana.

Foto: Wade Shepard, Forbes